«Κληρώνει» για Τουρκία, προσφυγικό και Βόρεια Μακεδονία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» για Τουρκία, προσφυγικό και Βόρεια Μακεδονία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός για την παρθενική του παρουσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ατζέντα του οποίου περιέχει μια σειρά καυτών θεμάτων.

Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι οι κυρώσεις προς την Τουρκία, με αιχμή το εμπάργκο στην πώληση όπλων. Ένα ζήτημα, πάντως, που θίγει άμεσα την Ελλάδα είναι το προσφυγικό αφού από τις συγκρούσεις στη Συρία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται, με αποτέλεσμα να αποτελούν δυνητικούς πρόσφυγες προς την Ευρώπη.

Η Τουρκία συνεχίζει να μην κλείνει την «κάνουλα» των προσφυγικών ροών και διεκδικεί περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε. για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της. Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε συνεχή επικοινωνία το τελευταίο δεκαήμερο με το Βερολίνο, το Παρίσι τις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσιγκτον για την προετοιμασία της Συνόδου. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα βοηθά τη Λευκωσία να πάρει με το μέρος της τη Γαλλία και την Ευρώπη στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο, ενώ έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία – με την οποία διατηρεί διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα σύμφωνα με το πνεύμα προσέγγισης που διατυπώθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Διμερείς συναντήσεις με Κόντε και Σάντσεθ για το προσφυγικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αύριο κατ’ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε αλλά και τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ, οι χώρες των οποίων θίγονται από τη διαχείριση του προσφυγικού, με την Αθήνα να επιδιώκει μια λύση που θα περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία για τη διαχείριση του ζητήματος με ταυτόχρονη προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Άγκυρας. Πριν τη σύνοδο κορυφής ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συμμετάσχει στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενώ το βασικό αντικείμενο που θα απασχολήσει τους αρχηγούς των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το Brexit αλλά και η Τουρκία με έμφαση στις πολεμικές της επιχειρήσεις στη Συρία. Παράλληλα, η Αθήνα περιμένει μια ισχυρή καταδίκη της Άγκυρας για τις παράνομες δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες, καθώς, αφενός επιδιώκει ένα αυστηρό ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Τουρκία για όσα κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ, ως επί το πλείστον, και από την άλλη επιμένει στον δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα για τη βελτίωση της κατάστασης στο προσφυγικό, μιας και η Τουρκία είναι παίκτης-κλειδί, προκειμένου να μην γίνει αβίωτη η κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Πρωθυπουργός πάντως μίλησε με σκληρά λόγια για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού: “Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμισθούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να θέσει το ζήτημα στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Τι θα γίνει με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία;

Στο μεταξύ φαίνεται πως «μπλοκάρει» η διαδικασία ένταξης των δυτικών Βαλκανίων αφού οι δυο χώρες πιθανότατα δεν πρόκειται να λάβουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων όπως φάνηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τη Γαλλία και την Ολλανδία να εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις και τη Γερμανία να αδυνατεί να γεφυρώσει τις διαφορές. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με λίγες πάντως πιθανότητες επιτυχίας.

Δείπνο με τον Σαρλ Μισέλ

Δείπνο με τον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός. Στη συνάντηση που έγινε κατόπιν πρόσκλησης του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ, άνοιξε η βεντάλια των μεγάλων θεμάτων που θα απασχολήσουν την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Στην κουβέντα κυριάρχησαν το μεταναστευτικό - προσφυγικό, οι τελευταίες εξελίξεις για το Brexit και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και στη Συρία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider