«Είμαστε αισιόδοξοι ότι Eurogroup θα καθοριστεί με συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες μέρες. Έχουμε όλους τους λόγους να είμαστε σίγουροι, να πιστεύουμε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί το Eurogroup», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξελέγη πρόσφατα με ορίζοντα τετραετίας.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «όλα δείχνουν ότι η διάθεση όλων των θεσμών είναι να προχωρήσουμε προς το συμφέρον όχι μόνο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το συμφέρον όλων, να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και είμαστε πεισμένοι πως όλα όσα λέγονται επισήμως αποτυπώνουν αυτή τη διάθεση». Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής -και στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk- ότι θα ζητηθεί η σύνοδος κορυφής εφόσον δεν οριστεί Eurogroup.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση φοβάται τελεσίγραφο των δανειστών σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σημεία για τέτοιου τύπου πορεία, και συμπλήρωσε ότι η διατυπωμένη διάθεση είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση του προγράμματος. Σε ερώτηση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και καμία ανασφάλεια περί αυτού.

«Σε συζητήσεις σεναρίων δεν θα απαντήσω», είπε, ερωτηθείσα σχετικά με σενάρια εκλογών, δημοψηφίσματος, οικουμενικής κυβέρνησης, εάν το ΔΝΤ «στυλώσει τα πόδια», για να υπογραμμίσει ότι «είμαστε πεισμένοι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η οικονομία θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και θα βγούμε από αυτό το στενό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα». «Είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό που περιγράφω», τόνισε.

Για το εάν η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ είναι πιο μικρή από εκείνη που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι πιο κοντά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι όμως ζητούν το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα και πως το ΔΝΤ βάζει τα ζητήματα του χρέους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προς την κυβέρνηση μέτρα «που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η συζήτηση τους». Μίλησε για αντίθεση, σημειώνοντας ότι διαφαίνεται μια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ, την οποία έχει ιστορική ευθύνη η ΕΕ να απαντήσει.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η χτεσινή συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν διεκόπη με την ευθύνη κάποιου και κυρίως με την ευθύνης της ελληνικής πλευράς, αλλά διακόπηκε ώστε οι εκπρόσωποι των θεσμών να πάρουν οδηγίες από τους επικεφαλής τους. Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει πρόοδος στην απογευματινή συζήτηση, διευκρίνισε ότι σήμερα δεν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, αλλά γίνεται μια συζήτηση που θα είναι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα αφορά την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως ανέφερε, εάν χρειαστούν διευκρινίσεις πάνω στην ελληνική πρόταση, είτε σε νομικό είτε σε οικονομικό επίπεδο, βεβαίως θα τα συζητήσουμε –στη βάση τεχνικών κλιμακίων, όμως, που σημαίνει επεξεργασία και όχι άλλου είδους αποφάσεις.

Για το εάν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση. «Δεν επίκειται τέτοιο ζήτημα», απάντησε, ερωτηθείσα εάν θα γίνει ανασχηματισμός μετά το Πάσχα. Παρέπεμψε στην αναφορά που είχε κάνει ο πρωθυπουργός σε ένα υπουργικό συμβούλιο, ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα όλοι κρινόμαστε, προσθέτοντας ότι σε ένα χρονικό διάστημα θα κριθούν οι υπουργοί, όποτε κρίνει ο πρωθυπουργός.

Σε σχετικό ερώτημα, υπογράμμισε ότι κανένα θέμα δεν υπάρχει μεταξύ του κ. Τσακαλώτου, του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης. Ως προς το πότε θα συζητηθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή, είπε ότι αυτό αφορά το πρόγραμμα της Βουλής, θα αποφασιστεί στη διάσκεψη των προέδρων.