Πώς οι Ευρωπαίοι καταρρίπτουν τον μύθο του «κακού» ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς οι Ευρωπαίοι καταρρίπτουν τον μύθο του «κακού» ΔΝΤ

Σκληραίνουν τη στάση τους και οι Ευρωπαίοι έναντι της Κυβέρνησης, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο του «κακού» ΔΝΤ που πιέζει την Ελλάδα.

Οι παρεμβάσεις την Τετάρτη δύο προέδρων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker και Εuro Working Group, Τhomas Wieser, διαφώτισαν το τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες με τους δανειστές.

Η παρέμβαση Juncker έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε φαινομενικά τη θέση του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα συμπληρωματικά μέτρα (αυτά που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, γνωστά και ως μέτρα ρεζέρβα).

Λίγες ώρες όμως αργότερα ο επικεφαλής του Εuro Working Group «άδειασε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο» αναφέροντας ότι απέχει από τις θέσεις των δανειστών.

Κοινός τόπος των δύο αυτών τοποθετήσεων είναι, ότι μπορεί η Ε.Ε να μην επιθυμεί να πιέσει τόσο πολύ πολιτικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υιοθετώντας τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να νομοθετήσει από τώρα τα έκτακτα μέτρα του 2018. Ωστόσο η Ε.Ε (σύμφωνα με τον Wieser) φαίνεται να είναι συντονισμένη με το ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι τα μέτρα που έχει προτείνει η Κυβέρνηση είναι ανεπαρκή όχι μόνο για τον δημοσιονομικό στόχο του 2018 αλλά και για τον φετινό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Θεσμοί και όχι μόνο το ΔΝΤ επιδιώκουν αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση, αλλά και στο φορολογικό, τουλάχιστον στο κομμάτι της φορολογίας εισοδήματος το οποίο έχει τεθεί για διαβούλευση. Τούτο σημαίνει ότι οι διαφορές που χωρίζουν ακόμη τα δύο μέρη μέχρι την επίτευξη συμφωνίας είναι σημαντικές.

Συνακόλουθα καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολο να υπάρξει συμφωνία ακόμη και στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης αν τελικά αποφασιστεί η σύγκλιση του. Και τούτο διότι η σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων ακόμη και στο θέμα του χρέους αποδυναμώνει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης και καθιστά ακόμη πιο δύσκολο έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Για παράδειγμα πάλι δια του Wieser ξεκαθαρίστηκε ότι η αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το χρέος. Εξέλιξη που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να πείσει ακόμη και τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν ίσως τα πιο σκληρά και επώδυνα μέτρα της τελευταίας εξαετίας, χωρίς όμως να είναι σε θέση να τους δώσει ως αντίδωρο το «τυράκι της χρηματοδότησης».

Η αβεβαιότητα για τη λύση που θα προκριθεί για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διαφαίνεται από την καίρια αντίδραση του ΕSM σε δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη.

Το διεθνές πρακτορείο υπαινίχθηκε για τη «λύση του κλειδώματος των χαμηλών επιτοκίων» ως μέτρο που θα οδηγούσε σε ελάφρυνση του Χρέους, μια που το κούρεμα έχει αποκλειστεί. Ο ΕSM αντέδρασε άμεσα αποσαφηνίζοντας ότι «δεν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider