Ευρωεκλογές: Μεταξύ 49% και 52% η συμμετοχή - Τα πρώτα αποτελέσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωεκλογές: Μεταξύ 49% και 52% η συμμετοχή - Τα πρώτα αποτελέσματα
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ευρωεκλογές.

Μεταξύ 49% και 52% θα είναι η τελική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαμ Ντουκ.

Όπως σημείωσε ο ίδιος πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε ευρωεκλογές τα τελευταία 20 χρόνια και την πρώτη μεγάλη αύξηση απο το 1979. Χωρίς να έχει υπολογιστεί η προσέλευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συμμετοχή αγγίζει το 51%, ενώ το 2014 είχε υπολογιστεί στο 42,5%

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές στη Γερμανία κερδίζει το κόμμα της Μέρκελ σύμφωνα με τα exit polls.

Ειδικότερα, το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ (CDU) κερδίζει το 25,5% των ψήφων στις εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης, σύμφωνα με τα exit polls.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν το 24,5%, οι Πράσινοι 18%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 7%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 6% και η Αριστερά 12%.

Πολιτικοί αναλυτές σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αναμένουν ότι τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών θα έχουν συνέπειες και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο.

  • Βρετανία - Πρωτιά για Φάρατζ

Tην πρώτη θέση με ποσοστό 31,6% και 24 ευρωβουλευτές κερδίζει το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τα πρώτα exit poll .

Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να βρεθούνστην τρίτη θέση (18,9%) ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κομμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4% και 10 έδρες. Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 4 ευρωβουλευτές, αποσπώντας ποσοστό 9,8%.
  • Ισπανία - Προβάδισμα Σοσιαλιστών

Οι σοσιαλιστές φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν το προβάδισμα στις ευρωεκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για την εφημερίδα ABC, που δημοσιεύτηκε όταν έκλεισαν οι κάλπες.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κερδίζει 18 έδρες, από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του, καταλαμβάνοντας τέσσερις ως πέντε έδρες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

  • Ιταλία - Επικράτηση του ακροδέξιου Σαλβίνι

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ακροδεξιά παράταξη της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων που έχει απολέσει σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης μέσα σε έναν χρόνο, καταδεικνύουν exit poll που μεταδόθηκαν από τέσσερα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα. Τα exit poll προβλέπουν ότι η Λέγκα θα λάβει από το 26,0 ως το 31,0% των ψήφων. Το Δημοκρατικό Κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει από το 20,5% ως το 25,0%, από 18,7% το 2018 και μετατρέπεται στο δεύτερο κόμμα.

  • Γαλλία - Προβάδισμα στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν έναντι του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα exit polls στη Γαλλία.

Ο «Εθνικός Συναγερμός» προηγείται με 24,2% έναντι 22,4% για τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Εάν οι αρχικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν τότε το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν βγάζει 24 ευρωβουλευτές έναντι 23 για τον Μακρόν.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα των Πρασίνων με 13%, με μικρή διαφορά από τους Ρεπουμπλικανούς.

  • Ουγγαρία - Νίκη για τον ακροδεξιό Όρμπαν

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται ότι θα κερδίσει τις σημερινές ευρωεκλογές με ποσοστό 56%, σύμφωνα με ένα exit-poll του ινστιτούτου Nezopont.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, το Fidesz προηγείται με σημαντική διαφορά από τους Σοσιαλιστές και τον αριστερό Δημοκρατικό Συνασπισμό που εκτιμάται ότι θα λάβουν ποσοστό 10% το κάθε ένα. Το εθνικιστικό κόμμα Jobbik λαμβάνει περίπου 9% και το κόμμα Momentum 7%.

Γύρω στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή έφτανε το 41,74%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής. Οι κάλπες έκλεισαν στις 20.00.

  • Κύπρος - Προβάδισμα του ΔΗΣΥ

Προβάδισμα στο ΔΗΣΥ δίνουν τα πρώτα Exit Polls των τηλεοπτικών καναλιών στην Κύπρο για τις ευρωεκλογές.

Όπως μεταδίδει το Ραδιοφωνικό Ίδυμα Κύπρου, και με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 94% των ψήφων Παγκυπρίως φέρεται να λαμβάνουν:​

ΔΗΣΥ 29%, ΑΚΕΛ 27% , ΔΗΚΟ 14% , ΕΔΕΚ 11%, ΕΛΑΜ 8%, ΔΗΠΑ 4% και Οικολόγοι-Συμμαχία Πολιτών 3%.

  • Αυστρία - Νίκη για το ακροδεξιό κόμμα του Κουρτς

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς φαίνεται να είναι ο νικητής των σημερινών εκλογών στην Αυστρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατακτώντας ποσοστό 34,5%, αυξημένο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 (27%), σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε στις 18.00 ώρα Ελλάδας, με το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, τα οποία στηρίζονται σε δημοσκοπήσεις τριών ερευνητικών ινστιτούτων.

Στη δεύτερη θέση και με ποσοστό 23,5 % (μείον 0,6 %) βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ενώ τρίτο, με ελαφρά μειωμένο το ποσοστό του στο 17,5 % έναντι του 19,7 % το 2014, είναι το έως πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

  • Βέλγιο - Ισχυρή άνοδο για το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang

Ισχυρή άνοδο στη Φλάνδρα κατέγραψε το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang και στον ολλανδόφωνο βορρά του Βελγίου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) παραμένει πρώτο στη Βαλλονία, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα και τα οποία ανακοινώθηκαν αργά το απόγευμα.

Εκτός από τις ευρωεκλογές, οι Βέλγοι ψήφιζαν σήμερα για να εκλέξουν τους βουλευτές τους σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Τα τελευταία εκλογικά τμήματα έκλεισαν γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδος).

Το Vlaams Belang, αντίπαλο κόμμα των Φλαμανδών εθνικιστών N-VA και σύμμαχος του Εθνικού Συναγερμού (της γαλλικής άκρας δεξιάς) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεπερνά το 18% στη Φλάνδρα, σύμφωνα με αποτελέσματα που αφορούν σχεδόν το 15% των εκλογικών τμημάτων αυτής της περιφέρειας.

  • Φινλανδία: Πρώτο το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, σταθερό το ποσοστό του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών

Το εθνικιστικό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών κερδίζει δύο από τις 13 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων.

Το Κόμμα των Φινλανδών συγκέντρωσε ποσοστό 13,3% σχεδόν ίδιο με αυτό του 2014.

Ωστόσο το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Φινλανδίας με ποσοστό 20,1%, κάτι που σημαίνει ότι θα διαθέτει τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και το 2014.

Και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να παραμείνουν στις δύο έδρες, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό τους σημείωσε άνοδο σχεδόν τεσσάρων μονάδων στο 16,1%.

Οι Πράσινοι αύξησαν το ποσοστό τους και θα έχουν πλέον δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με μία που είχαν ως τώρα.

  • Βουλγαρία: Πρώτο κόμμα το GERB του Μπορίσοφ, σύμφωνα με τα exit-polls

Το κυβερνών κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, με ποσοστό 30,5-32,7%, σύμφωνα με τα exit polls δύο ανεξάρτητων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές (23,2-25,4%), ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ποσοστό 12,8-13,6%.

  • Κροατία: Πρώτη η Κροατική Δημοκρατική Ένωση της προέδρου Γκραμπάρ- Κιτάροβιτς

Σύμφωνα με τα exit polls, στην Κροατία η Κροατική Δημοκρατική Ένωση της προέδρου Κολίντα Γκραμπάρ- Κιτάροβιτς συγκεντρώνει το 23,43%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 18,38% και το κόμμα του ανεξάρτητου δικαστή Μίσλαβ Κολάκουσιτς 8,2%, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συνολικά 11 έδρες της χώρας κατανέμονται ως εξής: 3 στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), μία στη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), 4 στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μία στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και δύο σε άλλες πολιτικές ομάδες.

  • Σλοβακία: Πρωτιά για το φιλελεύθερο κόμμα της προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα

Το φιλελεύθερο κόμμα της εκλεγμένης προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα, το PS/Spolu, ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές στη Σλοβακία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι.

Το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα του αρχηγού της κυβέρνησης, το SMER-SD, παραδέχτηκε από την πλευρά του ότι υποχώρησε στη δεύτερη θέση.

Δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει μια επιβεβαίωση γι' αυτή τη σειρά, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η ψηφοφορία στην Σλοβακία διεξήχθη χθες, Σάββατο, αλλά τα επίσημα στοιχεία δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν από το τέλος της ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη.

«Αποδεικνύεται ότι οι πολίτες ήθελαν αλλαγή. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το δείχνουν. Συγχαίρω το PS/Spolu για τη νίκη του», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωση.

«Συγχαίρω επίσης τα άλλα κόμματα που κατάφεραν να κερδίσουν έδρες. Λυπάμαι μόνο που επιβεβαιώνεται μια άνοδος των εξτρεμιστικών δυνάμεων», πρόσθεσε ο Πελεγκρίνι.

  • Ιρλανδία: Στο Fine Gael συγκέντρωσε το 29% των ψήφων

Στην Ιρλανδία το Fine Gael συγκέντρωσε το 29% των ψήφων, το Fianna Fail, το κόμμα των Πράσινων και οι Ανεξάρτητοι από 15%, ενώ το Sinn Fein 13%.

Οι έντεκα έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανέμονται ως εξής: 4 στο ΕΛΚ, 1 στο ALDE, 2 στους Πράσινους και 4 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

  • Μάλτα: 55% για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα

Βάσει των εκτιμήσεων στη Μάλτα το κυβερνών Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 55% και το Εθνικιστικό Κόμμα 37%.

Οι έξι έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζονται 4 στο ΕΣΚ και 2 στο ΕΛΚ.

  • Ολλανδία: Πρωτιά για το Εργατικό Κόμμα

Στην Ολλανδία το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκέντρωσε το 18,1%, το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) 15%, CDA 12,3%, το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία 11%, οι Πράσινοι 10,5%.

Η χώρα διαθέτει 26 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βάσει των αποτελεσμάτων το ΕΣΚ συγκεντρώνει 5 έδρες, οι Πράσινοι 3, το ALDE 6, το ΕΛΚ 4, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 5, η Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 3, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 1 και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 1.

  • Πορτογαλία: Το κυβερνών, κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να κερδίζει την πρώτη θέση

Το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) αναμένεται να λάβει 20% έως 24%, ενώ ακολουθεί το Αριστερό Μπλοκ με 9% έως 12%, με τέταρτο το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με ποσοστό μεταξύ 7% και 9%.

Έδρες φέρονται να κερδίζουν και το συντηρητικό CDS-Λαϊκό Κόμμα, με ποσοστό μεταξύ 5% και 7%, ενώ το κίνημα Άνθρωποι - Ζώα - Φύση (PAN) κινείται μεταξύ 4% και 6%.

Πολωνία: Πρώτο το εθνικιστικό (Pis) σύμφωνα με το exit poll

Το πολωνικό κυβερνών εθνικιστικό κόμμα (PiS) ήρθε πρώτο στις σημερινές ευρωεκλογές με 42,4% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll.

Ο αντιπολιτευόμενος Ευρωπαϊκός Συνασπισμός --περιλαμβάνει την Πλατφόρμα των Πολιτών, ηγέτης της οποίας ήταν παλαιότερα ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νόναλντ Τουσκ-- ήρθε δεύτερος με 39,1%, έδειξε η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider