Γαλάζια ρελάνς στα «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ - Focus σε Κρήτη και Δυτική Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλάζια ρελάνς στα «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ - Focus σε Κρήτη και Δυτική Αθήνα
Διοργανώνει την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση στην Αθήνα την Τετάρτη στο Περιστέρι.

Η ΝΔ κάνει «ντέρμπι» τη μάχη της Κρήτης, ένα προπύργιο άλλοτε του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διοργανώνει την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση στην Αθήνα την Τετάρτη στο Περιστέρι.

Η Κρήτη δεν ήταν ποτέ εύκολο τερέν για τη ΝΔ και ας έβγαλε πολιτικούς που είχαν σημαντική θέση στο γαλάζιο στερέωμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, άνθρωπος που ήταν σαρξ εκ σαρκός της Χανιώτικης γης, ή ο Γιάννης Κεφαλογιάννης από το Ρέθυμνο. Κι όμως, το ενδιαφέρον είναι ότι ποτέ η Μεγαλόνησος δεν βάφτηκε γαλάζια στη Μεταπολίτευση.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο. Για παράδειγμα, ακόμα και στις μεγάλες νίκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή τη δεκαετία του ’70 ή στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του ’89-90, με τον Κρητικό Μητσοτάκη στην προμετωπίδα της και, τέλος, στην τεράστια νίκη του 2004, η ΝΔ δεν κατάφερε ποτέ να βάψει «γαλάζια» την Κρήτη. Δεν έχει καταφέρει, ακόμα, ποτέ να κερδίσει τρεις νομούς: το Ηράκλειο, τα Χανιά (!), τόπο καταγωγής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και το Λασίθι, έναν νομό που ήταν «βαμμένος» πράσινος. Μόνο στο Ρέθυμνο είχε να επιδείξει ορισμένες σποραδικές επιτυχίες η ΝΔ, πότε με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη και τελευταία φορά με την Όλγα Κεφαλογιάννη, το 2007, όταν έκανε ντεμπούτο στην πολιτική σκηνή, πριν μεταπηδήσει στην Α’ Αθηνών.

Το 2015, δε, η κατάσταση ήταν ακόμα πιο δύσκολη για τη ΝΔ. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 48% τον Ιανουάριο του 2015 και 45% τον Σεπτέμβριο, στα Χανιά 43% και 41% αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο 40% και 38% και, τέλος, στο Λασίθι 43,5% και 39% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, η Κρήτη θεωρείται ως ένα από τα αδιαμφισβήτητα προπύργια του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την αισιοδοξία ότι σε αυτές τις εκλογές η Κρήτη μπορεί να βαφτεί γαλάζια.

Η χθεσινή συγκέντρωση της ΝΔ στο παλιό Λιμάνι των Χανίων ήταν μεγάλη και η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επενδύσει πολύ στην εικόνα αυτή, επιλέγοντας μάλιστα να είναι μια από τις δύο συγκεντρώσεις που δικαιούται να μεταδοθούν τηλεοπτικά. Γαλάζιοι επιτελείς, δε, έλεγαν στο Reader.gr ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που παρακολουθούν και τις τελευταίες μέρες, βλέπουν κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο: τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν μάχη «σώμα με σώμα» στην Κρήτη και μάλιστα με προβάδισμα της ΝΔ σε ορισμένες περιπτώσεις. Την εικόνα ντέρμπι επιβεβαιώνουν και δύο δημοσκόποι, με τους οποίους συνομίλησε το Reader.gr, αν και τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κλείσιμο της ψαλίδας από το κυβερνών κόμμα και τείνει να περάσει τη ΝΔ σε επίπεδο Περιφέρειας. Ακόμα και έτσι, όμως, αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής αυτή η εικόνα «ντέρμπι» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που ποτέ δεν πόνταρε στη Μεγαλόνησο εκλογικά, τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί την τάση σε ολόκληρη την Επικράτεια. Δεν είναι, δε, μόνο η τάση, αλλά και η μεσοσταθμική επιρροή 1,5% που έχει η εν λόγω Περιφέρεια στο πανελλαδικό αποτέλεσμα.

.Μάλιστα, ειδικά στα Χανιά, η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στο ψηφοδέλτιο του νομού δίνει έξτρα πόντους στη ΝΔ και «δοκιμάζει» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν χάσει την εν λόγω τετραεδρική περιφέρεια, θα δει έναν εκ των Γιώργου Σταθάκη και Παύλου Πολάκη να μένουν εκτός Βουλής. Παράλληλα, σε Ρέθυμνο και Λασίθι, η ΝΔ βάζει επίσης πλώρη για πρωτιά ενώ και στο Ηράκλειο τείνει να κλείσει τη χαώδη ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ, όμως, πέρα από τη ρελάνς στην Κρήτη, επιχειρεί διεμβολισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στη Δυτική Αθήνα που πλέον έχει γίνει ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια, ο Δυτικός Τομέας της Β’ Αθηνών. Εκεί, από το double score του 2015, σύμφωνα τόσο με δημοσκόπους όσο και γαλάζια στελέχη, η μάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης σώμα με σώμα, αν και δύσκολα θα εκλεγούν πολλοί γαλάζιοι βουλευτές, λόγω των λίγων διαθέσιμων εδρών και του υψηλού «μέτρου». Το κόμμα, όμως, ποντάρει στη Δυτική Αθήνα και ας κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «ελιτισμό», με αναφορά στον «ψυκτικό από το Περιστέρι». Γι’ αυτό και η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ θα λάβει χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 22/5 στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου του Περιστερίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να θέλει, ταυτόχρονα, να στείλει και ένα σαφές μήνυμα υπέρ της στήριξης στον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος θα προλογίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider