Τσίπρας για πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ: Φεύγουν από πάνω μας εκείνοι που έπαιρναν λάθος αποφάσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας για πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ: Φεύγουν από πάνω μας εκείνοι που έπαιρναν λάθος αποφάσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δηλώσεις για την απόφαση του να προχωρήσει στην αυτονομία του δήμου.

Τα δημόσια ταμεία έχουν τη μεγαλύτερη ρευστότητα που είχαν ποτέ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι της Τρίτης, μιλώντας στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Βελβεντού Κοζάνης, όπου περιοδεύει.

«Όπως εσείς, ως Δήμος Βελβεντού αποκτάτε την αυτονομία σας, έτσι και ως χώρα συνολικά αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας μια σύγκριση των προσπαθειών του Δήμου Βελβεντού με τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην τελευταία εξέλιξη για αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ επισήμανε: «Φεύγουν πάνω από το κεφάλι μας αυτοί οι οποίοι έπαιρναν αποφάσεις λάθος τις περισσότερες φορές, το ΔΝΤ, και είμαστε πια σε θέση να χαράξουμε ένα δρόμο, με επίγνωση όμως των δυσκολιών, διότι το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα. Είμαστε όμως σε θέση να ορίζουμε εμείς το μέλλον μας. Να ξέρουμε εμείς ποιος είναι ο τρόπος για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα και τη χρεοκοπία, αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε και τους πιο αδύναμους, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη».

«Σήμερα έχουμε τη βεβαιότητα να πούμε ότι χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαφορετική θέση από αυτήν που βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός Μνημονίων. Χθες υπήρξε και μια εξαιρετικά θετική απόφαση. Όχι μόνο εκτός Μνημονίων αλλά και αυτοί που μας εξανάγκασαν, κάνοντας ότι τα γνωρίζουν όλα, να οδηγηθούμε σε λάθος αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, που ήταν η σκληρότερη που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ευρώπη, αλλά και λάθος όσον αφορά στα αποτελέσματα. Δεν υπήρξε άλλη χώρα στην ιστορία του ΔΝΤ που να είναι οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα. Αυτά τα αποτελέσματα είχαν οι αποφάσεις κάποιων τεχνοκρατών που έπαιρναν αποφάσεις, αυτοί έναντι των εκλεγμένων κυβερνήσεων. Αυτά όμως όλα είναι πια παρελθόν. Διότι η χώρα έχει πια την κεφαλαιακή επάρκεια, τη ρευστότητα για να μπορεί να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται», εξήγησε.

Ιδρύεται το πρώτο Τμήμα του Εθνικού Δικτύου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών

«Το πρώτο Τμήμα του Εθνικού Δικτύου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στο Βελβεντό Κοζάνης, σε ένα χώρο εξαιρετικό τον οποίο είχα τη ευκαιρία να επισκεφθώ», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Μέρα δικαίωσης για τους κατοίκους του Βελβεντού

«Μέρα δικαίωσης του δικού σας αγώνα είναι η σημερινή», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους αγώνες τους για να ξαναγίνει αυτόνομος ο Δήμος τους, αίτημα που ικανοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν αστοχία και μεγάλη αδικία αυτό που έγινε το 2010 με τη συνένωση του Δήμου Βελβεντού με τα Σέρβια, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Δεν ήρθα εγώ σήμερα εδώ για να με ευχαριστήσετε, αλλά εγώ να σας ευχαριστήσω γιατί με το παράδειγμα αγώνα και αυτοοργάνωσης μας δίνετε ένα σπουδαίο μάθημα».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως ο αγώνας των κατοίκων του Βελβεντού συγκρίνεται με αυτόν του Μανώλη Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου, ως παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας και συνέχισε «πριν χρόνια, όταν ήμουν ακόμα στην αντιπολίτευση, σας είχα πει ότι τα αιτήματα σας είναι δίκαια και πράγματι πλέον, ως πρωθυπουργός χωρίς δεύτερη σκέψη έδωσα την εντολή να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση μια αδικίας».

Ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα όπως περιπτώσεις πολιτών που για να πάνε απλά σε μια υπηρεσία πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα.

Αλλαγές στην εκλογική διαδικασία

«Φέτος οι κάλπες που θα στηθούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι τρεις» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε πως πέτα από την εκλογή των Περιφερειακών και των Δημοτικών Αρχών, θα υπάρχει ακόμα μια κάλπη στις περιοχές που υπάρχουν κοινότητες, για τις ψήφους των κοινοτικών συμβουλίων και κοινοτικών προέδρων.

Να θυμίσουμε πως σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τους δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς του Βελβεντού, στα πλαίσια της περιοδείας στην περιοχή της Κοζάνης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, βρέθηκε στα όρια του νέου Δήμου Βελβεντού, που ξαναέγινε αυτόνομος και χωρίστηκε από τα Σέρβια και μετά τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους τοπικών συνεταιρισμών, προχώρησε σε δηλώσεις για την απόφαση του να προχωρήσει στην αυτονομία του δήμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider