Γιατί οι παρελάσεις είναι crash test για την κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι παρελάσεις είναι crash test για την κυβέρνηση
Το 2011 μοιάζει σήμερα μακρινό, αν και, όταν το σκεφτεί κανείς ψυχραιμότερα, απέχει μόλις οχτώ χρόνια. Τότε, στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, οι έντονες διαμαρτυρίες στις παρελάσεις της 28ηςΟκτωβρίου αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και την αντικατάστασή της από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με αποκορύφωμα τα όσα είχαν γίνει στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

Τα χρόνια πέρασαν και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι παρελάσεις που θα γίνουν για την 25η Μαρτίου σήμερα, σε όλη την επικράτεια, έχουν τον ίδιο χαρακτήρα. Αποτελούν, όμως, ένα ιδιότυπο crash test για τα κυβερνητικά στελέχη, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σταθερά αντιμέτωποι με αποδοκιμασίες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τις προηγούμενες μέρες άνοιξε ακόμα και συζήτηση για το αν θα παιανίζεται το «Μακεδονία Ξακουστή», το οποίο, βεβαίως, καμία σχέση δεν έχει με την εθνική επέτειο για την Επανάσταση του 1821.

Ενδεικτικό, όμως, της κατάστασης είναι αυτό που έγινε στην παρέλαση, στην Καλαμάτα, χθες: εκεί, μετά από συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον δήμαρχο της πόλης και υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, το «Μακεδονία Ξακουστή» ακούστηκε στο τέλος της παρέλασης.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη είτε έρχονται αντιμέτωπα με ακραίες εκδηλώσεις, είτε ακυρώνουν προγραμματισμένες εμφανίσεις. Για παράδειγμα, τα όσα έγιναν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με τις έντονες διαμαρτυρίες εις βάρος του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος εκπροσωπούσε τη χώρα εκεί, αναμφίβολα δεν περιποιούν σε κανέναν τιμή. Είναι, όμως, μια ένδειξη του τι συμβαίνει και στην ομογένεια, όπου η ενόχληση για το Μακεδονικό είναι έντονη. Ακόμα, ο Νίκος Παππάς που ήταν προγραμματισμένο να πάει στη Λάρισα, επικαλέστηκε προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους και δεν θα πάει, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα χθες ακύρωσε την προγραμματισμένη της παρουσία στην Τρίπολη.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα κυλήσουν τα πράγματα σήμερα, αν και είναι σαφές ότι σε πολλές περιοχές υπάρχει γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν μη τι άλλο, σκηνικά, όπως αυτά του 2011, θεωρούνται απίθανα. Όμως, οι παρελάσεις συνιστούν δοκιμασία για τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς θα έρθουν αντιμέτωπα με το πατριωτικό συναίσθημα πολλών πολιτών. Για να…προλάβουν τις εντυπώσεις, δε, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, έσπευσαν από την προηγούμενη εβδομάδα να προειδοποιήσουν για «προβοκάτσια» που ετοιμάζεται από ‘ακροδεξιούς θύλακες» ενόψει της εθνικής επετείου, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε, δε, και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το τι μέλλει γενέσθαι, θα φανεί σήμερα. Είναι, πάντως, αναμφίβολο ότι στα κυβερνητικά στελέχη ακόμα επικρατεί προβληματισμός όσον αφορά τη διαχείριση των εντυπώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα αναμένεται να μπει μπροστά και ένα σχέδιο «εξωστρέφειας» με φόντο τη Μακεδονία και «μπροστάρη» τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο, μέχρι στιγμής, δεν έχει εφαρμοστεί.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider