Η προστασία της πρώτης κατοικίας δοκιμάζει τις σχέσεις με τους Θεσμούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η προστασία της πρώτης κατοικίας δοκιμάζει τις σχέσεις με τους Θεσμούς
Μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες υπαινίσσονται πως κάποιοι στην Ευρώπη παίζουν παιχνίδια και προκαλούν καθυστερήσεις.

Αμιγώς πολιτική είναι η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει στην κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς να έχει εξασφαλίσει την συναίνεση των θεσμών που εμμέσως πλην σαφώς απειλούν με οικονομικές συνέπειες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κυβέρνηση έλαβε την σχετική απόφαση εδώ και αρκετές ημέρες κατά την διάρκεια σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα διαπιστώνοντας πως οι θεσμοί χρονοτριβούν και προβάλλουν προσκόμματα χωρίς ουσιαστικό λόγο και παρά τις όποιες υποχωρήσεις έγιναν από την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες υπαινίσσονται πως κάποιοι στην Ευρώπη παίζουν παιχνίδια και προκαλούν καθυστερήσεις στο ζήτημα των κόκκινων δανείων χωρίς να αποσυνδέουν αυτήν την στάση από μία χαλαρότητα που επικρατεί ενόψει ευρωεκλογών στα θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών και αξιοποιείται από ορισμένους τεχνοκράτες.

Όμως εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του ότι η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και αυτή για τις 120 δόσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα ψηφιστούν για να διευκολύνουν τους πολίτες και μάλιστα πολύ πριν από τις ευρωεκλογές. Το Μαξίμου εμφανίζεται να έχει ζυγίσει όλα τα δεδομένα και πιθανές παρενέργειες που θα έχει η κατάθεση τελικώς της ρύθμισης χωρίς την σύμφωνη γνώμη των θεσμών κι ως εκ τούτου δεν εξεπλάγη χθες όταν αξιωματούχοι της Κομισιόν σχολίαζαν πως η Ελλάδα δεν θα πάρει το 1 δις ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων της ή δεν θα τής επιτραπεί να εξοφλήσει τα δάνεια προς το ΔΝΤ ή ακόμη ότι θα μπουν εμπόδια για μία επόμενη έξοδό της στις αγορές.

Η πρωτοβουλία του Μαξίμου σταθμίστηκε πολιτικά και έγειρε προς την άποψη πως από την στιγμή που η χώρα βρίσκεται εκτός Μνημονίων δεν μπορεί να εγκλωβίζεται πολιτικά από τις αρνήσεις κάποιων τεχνοκρατών που αναζητούν ψύλλο στα άχυρα για να δώσουν την σύμφωνη γνώμη τους στο νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια. Σημειωτέον πως κυβέρνηση και τράπεζες έχουν καταλήξει σε συμφωνία εδώ και καιρό, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει και να ψηφιστεί επειδή οι θεσμοί ξηλώνουν κάθε φορά τις προβλέψεις της. Να τονιστεί πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε πληθώρα αλλαγών που ζητήθηκαν από τους θεσμούς όπως επίσης και σε τροποποιήσεις που ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι μάλιστα απορίας άξιον γιατί οι θεσμοί καθυστερούν αφού ακόμη και η ΤτΕ με έγγραφό της έχει γνωστοποιήσει ότι καλύπτεται από τις αλλαγές στις οποίες προέβη η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες εκπρόσωποι των θεσμών σε επικοινωνία τους με τις τράπεζες ρωτούν γιατί οι τραπεζίτες κατέληξαν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και δεν θέτουν και νέους όρους.

Όλα αυτά οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει χωρίς την σύμφωνη γνώμη των θεσμών στην κατάθεση της ρύθμισης εκτός εάν την Παρασκευή αυτό καταστεί εφικτό οπότε οι όποιες αλλαγές θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider