Συμφώνησαν για τα φορολογικά κυβέρνηση και Θεσμοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφώνησαν για τα φορολογικά κυβέρνηση και Θεσμοί

Σε συμφωνία για το φορολογικό κατέληξαν αργά το βράδυ της Παρασκευής οικονομικό επιτελείο και δανειστές, ωστόσο η διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

«Συμφωνήσαμε στο φορολογικό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα σενάρια για επιβολή φόρων στις τραπεζικές συναλλαγές και τα καύσιμα

Η νέα κλίμακα η οποία θα προβλέπει αφορολόγητο λίγο πάνω από τα 9.000 ευρώ και θα επιβαρύνει τα εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ εξετάζεται στην εν εξελίξει συνάντηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου με τα στελέχη των Θεσμών το βράδυ της Παρασκευής.

Το ζήτημα είναι ακανθώδες και για να ξεπεραστεί η διαφωνία του ΔΝΤ έχουν γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Εξάλλου ήδη η ελληνική πλευρά επανέφερε στο τραπέζι των συζητήσεων προτάσεις που είχαν παρουσιαστεί στους Θεσμούς από τον Δεκέμβριο του 2015. Πρόκειται για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και την επιβολή ειδικού τέλους σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές.

Οι εν λόγω προτάσεις κατατέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη σε μια προσπάθεια να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ που έχει προκύψει από την υπό-απόδοση ή μη εφαρμογή μέτρων του προϋπολογισμού 2016.

Από την εξεταζόμενη επιβολή τέλους 5 τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές θα προέλθουν μεγάλες επιβαρύνσεις. Αυτό απλά σημαίνει ότι όταν κάποιος κάνει ανάληψη 420 ευρώ θα καταβάλει τέλος 2,1 ευρώ! Το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στην επιβολή του τέλους, ήτοι θα επιβαρύνονται όλες οι καταθέσεις και αναλήψεις εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ενδεχόμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που σήμερα είναι στο 0,670 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. Δεδομένου ότι σήμερα το σύνολο των φόρων και τελών επηρεάζει το 68% της αξίας που πληρώνει ο καταναλωτής, αυτό το ποσοστό θα κινηθεί πάνω από το 70%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider