Μεγάλη η απόσταση για συμφωνία στα «κόκκινα» δάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη η απόσταση για συμφωνία στα «κόκκινα» δάνεια

Πλήρη απελευθέρωση της πώλησης κόκκινων δανείων εξακολουθούν συνεχίζουν να ζητούν οι δανειστές αφήνοντας μόνο ένα μικρό ανοιχτό παράθυρο για εξαιρέσεις σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Η χθεσινοβραδινή συνάντηση κυβέρνησης – θεσμών για τα κόκκινα δάνεια ολοκληρώθηκε άκαρπη λίγο μετα τις 10 το βράδυ και το νέο ραντεβού δόθηκε από τις δυο πλευρές για αύριο Σάββατο. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ενδέχεται τελικά η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια να μην καταλήξει σε αποτέλεσμα ούτε εντός του Σαββατοκύριακου καθώς οι θεσμοί επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των όλων των κόκκινων δανείων μετά τις 15 Απριλίου.

Χθες ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις υπουργός Γιώργος Σταθάκης, αν και φειδωλός στις δηλώσεις του, επισήμανε ότι τις δυο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονταν σε απόσταση η οποία μάλλον είναι δύσκολο να γεφυρωθεί.

«Ζητούν να πωλούνται τα πάντα με εξαίρεση ένα μέρος των δανείων πρώτης κατοικίας που προστατεύονται. Συζητούν εξαίρεση μερικών μόνο συνδεδεμένων δανείων, που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία, όπως κάποια επαγγελματικά δάνεια» είπε και διευκρίνισε ότι οι αντιδράσεις είναι κοινές από την πλευρά των δανειστών .

Tην απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνάντησης για το φορολογικό, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, λέγοντας ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στο φορολογικό, μεγάλη πρόοδος στο ασφαλιστικό αλλά υπάρχει μια απόσταση πιο μεγάλη στα κόκκινα δάνεια».

Έτσι το θρίλερ για τα κόκκινα δάνεια συνεχίζεται αφού θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση δεν συμφώνησαν ούτε χθες στην διατήρηση έως το 2018 της εξαίρεσης από την πώληση σε εταιρείες διαχείρισης των δανείων που είναι συνδεδεμένα με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας αλλά ούτε και για την απελευθέρωση έστω και υπό προϋποθέσεις ή κριτήρια για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και για τα καταναλωτικά δάνεια.

Ή ελληνική πρόταση μάλιστα είναι πέραν της προστασίας των στεγαστικών και η διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών με όριο τα 20.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider