Μπακατσέλος: Η Ελλάδα έχει αλλάξει πρόσωπο - Αμείωτο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπακατσέλος: Η Ελλάδα έχει αλλάξει πρόσωπο - Αμείωτο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών
«Η ζημιά του κορονοϊού στην Ελλάδα δεν θα είναι μη αναστρέψιμη», εκτιμά ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για την επόμενη μέρα. Οι 16 τομείς – κλειδιά της οικονομίας.

Την ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την ελληνική οικονομία, μετά το ισχυρό σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού εξέφρασε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος.

«Η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία χρειάζεται προτάσεις και δράσεις, με στόχο μια ταχεία, ομαλή και αποτελεσματική επανεκκίνηση της οικονομίας», υποστήριξε ο κ. Μπακατσέλος, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο θέσεων και προτάσεων από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τη μετά COVID-19 εποχή στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε, δεν πρέπει να επιτραπεί με κανέναν τρόπο η απαξίωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η είσοδός της σε βαθιά ύφεση. «Μια βίαιη αναμόρφωση της οικονομίας θα υπάρξει, αυτό είναι δεδομένο. Δεδομένη είναι και η ύφεση, ωστόσο εκτιμώ πως δεν θα είναι διψήφια, αλλά μονοψήφια», εκτίμησε ο κ. Μπακατσέλος, καθιστώντας σαφές πως το μέγεθος της ύφεσης θα εξαρτηθεί πρώτον από το αν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα lockdown και δεύτερον από την εικόνα διεθνώς.

«Παραμένω αισιόδοξος. Αν και πάθαμε ζημιά, αυτή δεν θα είναι τόσο μεγάλη και μη αναστρέψιμη», σημείωσε.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει πρόσωπο»

Όπως επισήμανε ο κ. Μπακατσέλος, είναι πλέον ορατό ότι αλλάζει η αντίληψη που έχει ο κόσμος για την Ελλάδα.

«Από πέρυσι, η χώρα έχει αλλάξει πρόσωπο. Πλέον όλοι μας υμνούν, ενώ ήμασταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Απόδειξη είναι η διαχείριση της πανδημίας», ανέφερε για να προσθέσει πως «μέσα σε ένα τρίμηνο η Ελλάδα κατόρθωσε να μετατρέψει σε ηθικό πλεονέκτημα ένα ηθικό μειονέκτημα».

«Οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι πολίτες δείχνουν πως εμπιστεύονται την κυβέρνηση γιατί τους προστάτευσε απέναντι στην πανδημία.

«Δεν θυμάμαι πότε έγινε ξανά αυτό (σ.σ. οι πολίτες να εμπιστεύονται μια κυβέρνηση)», σχολίασε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως «διαφαίνεται πως η κυβέρνηση ακούει και συζητάει».

«Αμείωτο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών»

Όπως ανέφερε, στη συνέχεια, ο κ. Μπακατσέλος, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να έρθουν στην Ελλάδα παραμένει αμείωτο και αυτό γιατί είναι σταθερά τα fundamentals της χώρας.

Αυτό άλλωστε έγινε αντιληπτό και κατά τη διάρκεια του «9ου Greek Investment Forum in New York», το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά (ολοκληρώνεται σήμερα 18 του μηνός) και το οποίο διοργανώνουν από κοινού το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Διαβάστε επίσης:

Κατά τη διάρκεια του Forum, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.000 συναντήσεις, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα να παραμένει υψηλό.

«Τεράστια ευκαιρία τα 32 δισ. ευρώ από την ΕΕ»

Ερωτηθείς αναφορικά με το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ο κ. Μπακατσέλος το χαρακτήρισε ως μια «τεράστια ευκαιρία», η οποία δεν μπορεί να μείνει αναξιοποίητη.

«Αυτά τα κονδύλια πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να στέκεται για πάντα σε ένα πόδι, ήτοι εκείνο του τουρισμού», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε αλλαγές», πρόσθεσε, ενώ στην κορυφή των αλλαγών τοποθέτησε την ανάγκη μιας νέας νοοτροπίας.

«Χρειάζεται ισόρροπο παραγωγικό μοντέλο»

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπιρτούνιας, εξέφρασε την ανάγκη για ένα ισόρροπο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα.

«Σαν Επιμελητήριο, θέλουμε να έχουμε έναν τεκμηριωμένο λόγο», ενώ, όπως εξήγησε, «οι κοινές συνισταμένες των προτάσεών μας είναι ένα ορθό νομοθετικό πλαίσιο, ο εκσυγχρονισμός μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς και η επιμόρφωση μέσα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον».

«Πολύ σημαντικό για όλους είναι το θέμα της μαθητείας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την τεχνολογία», τόνισε ο κ. Σπιρτούνιας.

Οι θέσεις του Επιμελητηρίου για τη μετά COVID-19 εποχή στην Ελλάδα

Το ολοκληρωμένο πλάνο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την επόμενη μέρα εμπεριέχει προτάσεις για 16 τομείς της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για ένα πλάνο 140 σελίδων με εκατοντάδες προτάσεις, με στόχο τη συνεργασία όλων», εξήγησαν οι κ. κ. Μπακατσέλος και Σπιρτούνιας. «Οι προτάσεις προέρχονται από παράγοντες της αγοράς με στόχο να αποτελέσουν τροφή για σκέψη, ενώ έχουν ήδη αποσταλεί σε μέλη της κυβέρνησης», σημείωσαν.

Οι 16 τομείς της οικονομίας για τους οποίους έχουν διατυπωθεί προτάσεις

1. Αγροτεχνολογία

2. Ακίνητη Περιουσία και Ανάπτυξη

3. Απασχόληση

4. Ασφαλιστικά και Εργασιακά Θέματα

5. Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

6. Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας

7. Εκπαίδευση – Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα

8. Ενέργεια

9. Εταιρική Διακυβέρνηση

10. Εταιρική Υπευθυνότητα

11. Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός

12. Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες

13. Πολιτισμός

14. Τουρισμός

15. Φαρμακευτικές Εταιρείες

16. Φορολογικά Θέματα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider