Σε μέρος «έκπληξη» θα γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 25 Φεβρουαρίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε μέρος «έκπληξη» θα γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 25 Φεβρουαρίου
Τα βίαια και εκτεταμένα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στις δύο προηγούμενες απόπειρες διεξαγωγής του μέσα στο 2019, έκαναν πολλά ξενοδοχεία της Αθήνας να αρνηθούν να παραχωρήσουν αίθουσα.

Νέα απόπειρα πραγματοποίησης του συνεδρίου της, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα τον τελευταίο χρόνο, κάνει η ΓΣΕΕ, μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν πέρυσι σε Καλαμάτα και Ρόδο.

Χθες σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε να διοργανωθεί το συνέδριο για την εκλογή της νέας ηγεσίας στις 25 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, χωρίς να γνωστοποιηθεί ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί.

Μια τέτοια αποκάλυψη, θα ήταν... υψηλού ρίσκου για την διοίκηση της Ανώτατης Συνδικαλιστικής Οργάνωσης, υπό τον «φόβο» δυνάμεων του ΠΑΜΕ που σαμποτάρησαν τα δύο προηγούμενα συνέδρια, επικαλούμενο νόθους αντιπροσώπους.

Άλλωστε τα βίαια και εκτεταμένα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στις δύο προηγούμενες απόπειρες διεξαγωγής του μέσα στο 2019, έκαναν πολλά ξενοδοχεία της Αθήνας να αρνηθούν να παραχωρήσουν αίθουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται χώρος να φιλοξενήσει το συνέδριο, που να επιτρέπει αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης στο άνοιγμα του συνεδρίου, λόγω και της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα απευθύνει χαιρετισμό.

Η λήξη της προσωρινής διοίκησης

Σε μια εποχή που η σύναψη της Εθνικής Γενικής αλλά και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας περνά από «σαράντα κύματα», η ΓΣΕΕ, ως τριτοβάθμια οργάνωση- «ομπρέλα» Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, φαίνεται πως είναι εγκλωβισμένη σε παραταξιακές μικροσκοπιμότητες.

Ως βαλβίδα αποσυμπίεσης αναμένεται να λειτουργήσει η αποχώρηση του Γιάννη Παναγόπουλου από την ηγεσία της Οργάνωσης, που για τις αριστερές παρατάξεις αποτελεί «κόκκινο πανί».

Όπως δήλωσε ο ίδιος πριν λίγους μήνες, «θα αποχωρήσω αφού γίνει το Συνέδριο της ΓΣΕΕ και αμέσως αφότου εξασφαλίσω και εγγυηθώ την ομαλή και σταθερή μετάβαση σε μια νέα –σε ηλικία και προοδευτικές ιδέες– ηγεσία της ΓΣΕΕ, που βεβαίως εμείς θα αποφασίσουμε. Ούτε το ΠΑΜΕ, ούτε κανείς άλλος».

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή τακτικής διοίκησης προκύπτει από την ίδια την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για διορισμό προσωρινής διοίκησης και ελεγκτικής επιτροπής.

Επίσης θα ζητηθεί η συμμετοχή παρατηρητή-εκπροσώπου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και θα επιχειρηθεί να αποτραπεί η είσοδος ανθρώπων που δεν έχουν ιδιότητα συνέδρου. Παρ' όλα αυτά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider