2010 - 2020: Ποιοι ήταν οι τοποτηρητές του ΔΝΤ στην Αθήνα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
2010 - 2020: Ποιοι ήταν οι τοποτηρητές του ΔΝΤ στην Αθήνα
Σήμερα που η Ελλάδα οφείλει μόλις 5,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ η παρουσία τοποτηρητών του ΔΝΤ, δεν είναι αναγκαία και αποτελεί μόνον δαπάνη για το Ταμείο.

Το τέλος της παρουσίας των τοποτηρητών του ΔΝΤ στην Αθήνα ήταν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, καθώς το Ταμείο διαθέτει εκπροσώπους μόνον σε χώρες μεγάλου ειδικού ενδιαφέροντος, στις οποίες έχει δανείσει πολλά χρήματα ή οι οποίες έχουν μεγάλο ρόλο στη διεθνή οικονομία.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα όφειλε 30 δισ. ευρώ στο Ταμείο, η παρουσία τοποτηρητών και μάλιστα αυστηρών και παρεμβατικών, δεν ήταν κάτι που προκαλούσε εντύπωση. Σήμερα που η Ελλάδα οφείλει μόλις 5,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ποσό που θα μειωθεί κατά 2,6 δισ. ευρώ τους επομένους μήνες, η παρουσία τοποτηρητών του ΔΝΤ, δεν είναι αναγκαία και αποτελεί μόνον δαπάνη για το Ταμείο.

Να σημειωθεί πως από το 2010 που συστάθηκε το γραφείο της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, στεγαζόταν σε γραφεία που είχαν παραχωρηθεί στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε αυτά το διάστημα 2010- 2013 επικεφαλής ήταν ο Ολλανδός Μπομπ Τράα, μεταξύ 2013 -2016 ο Αμερικανός Γουές Μακ Γκρου και από το 2016 έως σήμερα ο Ολλανδός Ντένις Μπότμαν.

Ο Μπομπ Τράα

Ο Ολλανδός Μπομπ Τράα είχε ένα ευγενικό παραστατικό, αλλά ήταν εξαιρετικά σκληρός και ψυχρός στις διαπραγματεύσεις του. Από τον Οκτώβριο του 2010 όταν και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη χώρα μας ως μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα έως το 2013 που αποχώρησε ο Τράα είχε καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλες αντιπάθειες.

Ο Ολλανδός οικονομολόγος είχε απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιότητα εξαιτίας των σκληρών θέσεων του για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα και κυρίως για την εμμονή του στην περικοπή μισθών και συντάξεων και στην εφαρμογή επιθετικών ιδιωτικοποιήσεων. Όταν συνταξιοδοτήθηκε από το ΔΝΤ εμφανίσθηκε ξανά στα ελληνικά πράγματα ως αρθογράφος σε κυριακάτικο έντυπο.

Ο Γουές Μακ Γκρου

Ο Γουές Μακ Γκρου ήταν ο πλέον «Φιλέλληνας» μεταξύ των εκπροσώπων του ΔΝΤ στην Αθήνα. Αυτό δεν ήταν τυχαίο, καθώς είχε ζήσει ως παιδί στην Ελλάδα και γνώριζε τη γλώσσα και τις συνήθειες των Ελλήνων. Ο Γουές Μακ Γκρου, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο πατέρας του, ήταν ο Δρ. Γουίλιαμ Μακ Γκρου, ο οποίος διετέλεσε επί 25 χρόνια πρόεδρος του κολεγίου «Ανατόλια».

Ο Μακ Γκρου, ήταν εξαιρετικά μετριοπαθής και ελάχιστα παρεμβατικός δημοσίως, σε αντίθεση με τον Ολλανδό Μπομπ Τράα. Ο ίδιος δεν επιδίωκε τη δημοσιότητα και δεν λάμβανε αιχμηρές θέσεις για την οικονομία, ενώ είχε πολύ παραγωγική σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά. Η περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τον Μακ Γκρου σε ρόλο «ισορροπιστή», με τους γνωρίζοντες να του αποδίδουν θετικό ρόλο.

Ο Ντένις Μπότμαν

Από τις 2 Σεπτεμβρίου 2016 έως και σήμερα τη θέση του μόνιμου εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα την κατέχει ο Ολλανδός Ντένις Μπότμαν.

Ο Μπότμαν, με θητεία 18 ετών στο ΔΝΤ (από το 2002) είχε διατελέσει πριν την έλευση του στην Ελλάδα εκπρόσωπος του Ταμείου σε Ιαπωνία και Φιλιππίνες.

Ο πανύψηλός Ολλανδός (έχει ύψος 2.05 μέτρα) είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ενώ εξειδικεύεται σε τομείς όπως η οικονομική κρίση, οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, καθώς και τα δημόσια οικονομικά.

Ωστόσο, η παρουσία του στην Ελλάδα υπήρξε διακριτική και εξαιρετικά χαμηλών τόνων. Ο ίδιος απόλαυσε τις ομορφιές της χώρας μας ταξιδεύοντας σε ελληνικά νησιά και στην ελληνική περιφέρεια, ενώ αυτά τα χρόνια απασχόλησε ελάχιστα τις ελληνικές Αρχές και τον ελληνικό Τύπο με τη θεσμική του ιδιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider