Έρχεται «καυτό» 5μηνο για τα πλεονάσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται «καυτό» 5μηνο για τα πλεονάσματα
Οι επόμενοι 5 μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη μελλοντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Προς το Μάιο του 2020 τοποθετούν το άνοιγμα της συζήτησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα οποία κάνουν λόγο για αισιόδοξο κλίμα στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για ικανοποίηση του αιτήματος της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε για πρώτη φορά το θέμα αυτό στους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, η οποία είχε αντικείμενο την πρόοδο προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ΟΝΕ.

Ειδικότερα, επισήμανε στους ομολόγους του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, στο οποίο έχει δεσμευθεί η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2022, έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, εννοώντας τη θεαματική υποχώρηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

«Κλειδί» ο προϋπολογισμός του 2020

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ο προϋπολογισμός του 2020 να εκτελείται έως τότε χωρίς προβλήματα και εκπλήξεις. Το οποίο μεταφράζεται σε στόχο 17 δισ. ευρώ για τα φορολογικά έσοδα μέσα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, ενώ οι δαπάνες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 22,2 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην αναπτυξιακή δυναμική που θα μεταφερθεί από το 2019 στο 2020, ευελπιστώντας πως θα είναι ικανοποιητική ώστε να στηρίξει τα φορολογικά έσοδα.

Για τον Ιανουάριο του 2020 η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει εισπράξεις από φόρους συνολικού ύψους 4,050 δισ. ευρώ. Για τον Φεβρουάριο έχει προϋπολογίσει φορολογικές εισπράξεις 3,3 δισ. ευρώ. Για τον Μάρτιο αναμένει φορολογικά έσοδα 2,9 δισ. ευρώ. Για τον Απρίλιο προβλέπει εισπράξεις από φόρους 3,4 δις ευρώ και το Μάιο φορολογικά έσοδα 3,2 δισ. ευρώ.

Εάν αυτός ο προγραμματισμός επαληθευτεί τότε η κυβέρνηση θα έχει στη φαρέτρα της σημαντικά επιχειρήματα, ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους να αναπροσαρμόσουν το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% έως το 2022, στα επίπεδα του 2,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider