Φρέσκα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τρεις μεγάλες προκλήσεις χρειάζονται οι τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρέσκα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τρεις μεγάλες προκλήσεις χρειάζονται οι τράπεζες
Την ανάγκη εισαγωγής «φρέσκων» κεφαλαίων στα πιστωτικά ιδρύματα αναγνωρίζουν οι τραπεζικές διοικήσεις.

Η ανάγκη βελτίωσης της κεφαλαιακής δομής των ελληνικών τραπεζών ήταν ένα από τα θέματα που αναλύθηκαν εκτεταμένα στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των Ελλήνων τραπεζιτών που μετείχαν στο συνέδριο αναγνώρισαν την ανάγκη εισαγωγής «φρέσκων» κεφαλαίων στα πιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, για το θέμα δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά κάποιων εκ των μετόχων των τραπεζών που μετείχαν στο συνέδριο.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Το θέμα των φρέσκων κεφαλαίων το έθεσε έμμεσα προ ημερών η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έδωσε στη δημοσιότητα. Εκεί η ΤτΕ αναφέρει πως η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων αποτελεί παράμετρο που χρήζει προσοχής, καθώς οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs) υπερβαίνουν σε επίπεδο συστήματος το 60% των Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1.

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι το υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών περιορίζει τις δυνατότητες τους να επιταχύνουν την αποκλιμάκωση του αποθέματος «κόκκινων» δανείων, καθώς δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το τμήμα αυτό των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων για πιθανή απορρόφηση ζημιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ αναφέρει πως τυχόν πρόσθετες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω της σταδιακής εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων κρίσης (stress test) της επομένης χρονιάς, καθώς και της εφαρμογής του προληπτικού μηχανισμού ασφαλείας prudential backstop), θα λειτουργήσουν επιπρόσθετα επιβαρυντικά για τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider