«Ανέφελη» για την Ελλάδα η φετινή Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανέφελη» για την Ελλάδα η φετινή Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ
Οι διεργασίες γύρω από τη χώρα μας σχετίζονται μόνο με τη δρομολογούμενη πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Ταμείου.

Την ευκαιρία να γνωριστεί με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα μεταβεί στα μέσα της εβδομάδος στην Ουάσιγκτον προκειμένου να παραστεί στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να απασχολήσει τις φετινές εργασίες του ΔΝΤ. Οι όποιες διεργασίες γύρω από τη χώρα μας σχετίζονται μόνο με τη δρομολογούμενη πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Ταμείου. Στοχευμένες αναφορές αναμένεται να γίνουν την προσεχή Παρασκευή κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου από το διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισ. ευρώ αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Νοεμβρίου. Οι διαδικασίες εντός της ευρωζώνης τρέχουν ταχύτατα και δίνονται σιωπηρά οι απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να προχωρήσει και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) η εξόφληση των δανείων.

Ουσιαστικά ο ΟΔΔΗΧ θα αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ που ωριμάζουν το 2020 και το 2021 συνολικού ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομεί ετησίως 75 εκατ. ευρώ, ήτοι το ποσό που αντιστοιχεί στους τόκους των εν λόγω δανείων που φέρουν επιτόκιο κοντά στο 5,1%.

Συγκεκριμένα θα αποπληρωθούν δάνεια του ΔΝΤ που ωριμάζουν το 2020 συνολικού ύψους 2,12 δισ. ευρώ και δάνεια που ωριμάζουν το 2021 συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ (σ.σ. το 2021 ωριμάζουν δάνεια του ΔΝΤ συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ).

Μετά την εν λόγω άσκηση διαχείρισης παθητικού, τα δάνεια που θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το Δημόσιο μέσα στο 2020 θα είναι της τάξεως των 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Με το κόστος δανεισμού του Δημοσίου να μειώνεται διαρκώς και το spread να έχει επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα οι μειωμένες δαπάνες για εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους οδηγούν σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στην ανάλυση για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, δημοσιοποιώντας την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα.

Ο Πόουλ Τόμσεν αναμένεται την Παρασκευή να επαναλάβει πως το προσωπικό του ΔΝΤ προτείνει Ελλάδα και Ευρωζώνη να συναινέσουν σε μια πορεία χαμηλότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, με δεδομένο το ευρύ οικονομικό περιθώριο και τις σημαντικές μη εξυπηρετούμενες ανάγκες σε κοινωνική και επενδυτική δαπάνη και για τη συμπερίληψη δαπανών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνέργειες με ενισχυμένες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.