ING: Δεν είναι βέβαιο ότι το νέο QE της ΕΚΤ θα είναι αποτελεσματικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ING: Δεν είναι βέβαιο ότι το νέο QE της ΕΚΤ θα είναι αποτελεσματικό
Δημοσιονομικές πρωτοβουλίες ζητά ο πρόεδρος της ING για να «πάρει μπροστά» η ευρωπαϊκή οικονομία.

Η τελευταία προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί, τελικά, να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο απαιτείται, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και να βλάψει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Τη θέση αυτή διατυπώνει ο πρόεδρος της ολλανδικής τράπεζας ING, Hans Wijers, αναφερόμενος στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,50%, κηρύσσοντας παράλληλα την επανεκκίνηση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) με αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου.

«Η νομισματική πολιτική έχει τα όρια και τους περιορισμούς της. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο αντίκτυπος των νέων μέτρων της ΕΚΤ θα είναι τόσο ισχυρός, ώστε να κατορθώσει να φέρει πρόσθετες επενδύσεις, ή ακόμη και να πείσει τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα», εκτιμά ο πρόεδρος της ING, μιλώντας στο CNBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής τείνουν να εξαντληθούν, οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι εκείνες που θα αποτελέσουν «καύσιμο» για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

«Δεν αποκλείεται, δυστυχώς, τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ να προκαλέσουν περισσότερο κακό, παρά καλό, στην εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία», σημειώνει για να προσθέσει πως «πιθανότατα, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η αβεβαιότητα να αυξηθεί περαιτέρω».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ING, ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως η γερμανική, η ολλανδική, η σουηδική και η φινλανδική έχουν εκφράσει την προθυμία τους να αυξήσουν τις δαπάνες για να «πάρουν μπροστά» οι οικονομίες τους. «Δεν είμαι ωστόσο βέβαιος ότι το ίδιο θα πράξουν και οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου», υποστηρίζει ο Wijers.

«Η Ευρώπη βρίσκεται πολύ κοντά στην ύφεση. Δεν θεωρώ ότι θα βιώσει μια βαθιά ύφεση, ωστόσο εάν το σενάριο του άτακτου Brexit λάβει σάρκα και οστά, η ευρωπαϊκή οικονομία θα βιώσει δύσκολες στιγμές», προβλέπει ακόμη, τοποθετώντας στο επίκεντρο των ανησυχιών του την αβεβαιότητα για το Brexit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider