Το ΔΝΤ υπονομεύει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΔΝΤ υπονομεύει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας

Η συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί εάν γίνει αποδεκτός ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές της, διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

Όπως εξήγησε, με τις προτάσεις που καταθέτει η Κυβέρνηση, και τις οποίες αποδέχονται οι ευρωπαίοι εταίροι, επιτυγχάνεται δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη και μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις. «Ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά το Πάσχα, διαφυλάσσοντας τις κόκκινες γραμμές της, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση των κύριων συντάξεων.

Έντονη κριτική άσκησε, ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι προβάλλει αξιώσεις πέραν της συμφωνίας του περυσινού καλοκαιριού, ενώ η απαίτηση για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων αντιβαίνει τόσο το Σύνταγμα της Ελλάδας, όσο και το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.

Εξήρε, ωστόσο, τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ότι είναι επιβεβλημένη η διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές μεταξύ των δανειστών και να κλείσει η αξιολόγηση.

Αναφερόμενη στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Tusk την Τετάρτη, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

«Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, της πρότασής της αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και τόνισε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνίας.

Πάνω σε αυτή την βάση, όπως ανέφερε, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Όσον αφορά στις έντονες ανησυχίες που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες για εξάντληση των ρευστών διαθεσίμων της χώρας, η κ. Γεροβασίλη εμφανίστηκε καθησυχαστική ότι δεν τίθενται κανένα τέτοιο ζήτημα. Διέψευσε, επίσης, τα σενάρια περί ρήγματος μεταξύ της Κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Τα βέλη της στην αξιωματική αντιπολίτευση έστρεψε, τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «προξενεί αλγεινή εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Όπως προσέθεσε, «πρέπει η ΝΔ τελικά να αποφασίσει αν έχουμε πει "ναι" σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αντίφαση που διαπνέει το λόγο της ΝΔ είναι ενδεικτική της μικροπολιτικής στην οποία επιδίδεται και επέμεινε ότι η ΝΔ θα πρέπει να αποφασίσει. Είπε ακόμη ότι «αυτό που πρέπει να διευκρινίσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2015». Αν τα θεωρεί αξιόπιστα, η ΝΔ οφείλει να πάρει θέση, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider