Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των στόχων για τα πλεονάσματα από τον Ρέγκλινγκ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των στόχων για τα πλεονάσματα από τον Ρέγκλινγκ
Aνοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συζήτηση για το φορολογικό πακέτο τον Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα άφησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Περιθώρια αλλαγής στους δημοσιονομικούς στόχους άφησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, κάνοντας σαφές ότι η ανάπτυξη θα καθορίσει την εν λόγω συζήτηση για αλλαγή.

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συζήτηση για το φορολογικό πακέτο τον Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, ενώ έθεσε και πάλι θέμα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Όσα ανέφερε στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ:

  • Η νέα κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Κάποιες θα εφαρμοστούν από το 2019. Οι περισσότερες το 2020 και το 2021. Συζητήσατε με τον κ. Σταϊκούρα; Πώς τις βλέπετε; Θεωρείτε ότι οι δεσμεύσεις επιτυγχάνονται; Αναφέρομαι κυρίως στο 2019 και στο 2020…

Συζητήσαμε υπό την ευρεία έννοια τη φορολογική πολιτική. Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φόρους το οποίο, επί της αρχής, είναι θετικό καθώς αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Για εμάς, το ερώτημα είναι πάντα τι είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και τι όχι. Είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή. Οπότε, η μείωση των φόρων είναι κάτι καλό επί της αρχής.

Το ερώτημα είναι πως χρηματοδοτείται καθώς αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα, όταν οι συντελεστές μειώνονται. Επίσης, πρέπει να συζητήσουμε και την άλλη πλευρά της εξίσωσης. Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος. Όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν το Σεπτέμβριο ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς. Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε επίσης ότι θα λάβουμε αναλυτικές πληροφορίες τις επόμενες ημέρες και αυτό αποτελεί θετικό σημάδι για το επίπεδο συνεργασίας.

Συζητήσατε για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Γνωρίζουμε ότι ο στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη. Αν αυτό συμβεί, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην έναρξη συζήτησης για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων; Ο στόχος είναι υψηλός και για το 2023. Ο κ. Στουρνάρας έχει πει ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι χαμηλότερος. Ο κ. Βαϊλμπριφ είπε ότι οι στόχοι δεν είναι για πάντα. Πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση;

Δεν είναι σχετικό αυτή τη στιγμή. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι θα ακολουθούν το συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο ιδιαίτερα όταν συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2020. Στον ESM σχεδιάζουμε με προοπτική 40 ετών και θα συνεχίσουμε να συντάσσουμε έκθεση βιωσιμότητας χρέους όπου μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ανάπτυξη, δημοσιονομικά μέτρα, δημοσιονομική ισορροπία θα πρέπει να μελετώνται συνολικά. Και αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία του χρόνου. Ωστόσο, δεν είναι της στιγμής. Δεν υπήρξε κάποια αμφισβήτηση. Το αντίθετο, υπήρξε επιβεβαίωση ότι φέτος και το επόμενο έτος, οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι θα διατηρηθούν. Δεν τέθηκαν υπό αμφισβήτηση.

  • Θα το δούμε στο μέλλον;

Φυσικά. Το μέλλον είναι διαφορετικό από ότι πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο επειδή πολλές μεταβλήτές ...άλλαξαν. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε προς ποια κατεύθυνση. Η ανάπτυξη είναι το σημείο κλειδί όταν βλέπουμε τη βιωσιμότητα του χρέους. Γι’ αυτό πάντα δίνουμε έμφαση από την πλευρά του ESM. Έχουμε τα ίδια συμφέροντα με την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.