Τη θέση πως «ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι ‘μέρος της συμφωνίας’ του 2018», εξέφρασε σήμερα Δευτέρα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο, στις Βρυξέλλες, ενόψει του σημερινού Eurogroup που ξεκινάει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που θα συζητηθεί σήμερα παρουσιάζει «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση».

«Το 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018», επανέλαβε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αφού δεν έχει καν διαμορφωθεί. «Αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι», κατέληξε.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε χθες την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της Ελλάδος εστιάζοντας στην επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας να ανατάξει την ελληνική οικονομία. «Καλή τύχη στον Κυριάκο Μητσοτάκη που επιδιώκει να σταθεί η ελληνική οικονομία όρθια στα πόδια της», ήταν η ακριβής αναφορά του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται να εξελιχθεί και το σημερινό Eurogoup στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, καθώς δεν θα παραστούν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Η χώρα μας βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου με τους θεσμούς να αναμένεται να κάνουν μια συνοπτική ενημέρωση για τα ευρήματα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Ωστόσο, δεν αναμένεται να γίνουν αιχμηρές δηλώσεις και αναφορές παρά κάποιες τοποθετήσεις για ανάγφκη τήρησης των συμπεφωνημένων.

Άλλωστε κύκλοι των Ευρωπαϊκών θεσμών υποδέχθηκαν χθες με ικανοποίηση τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν ζητάει περίοδο χάριτος, διότι απλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Οι θεσμοί θέλουν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις που θα περιορίσουν το δημοσιονομικό κενό που προκάλεσε στον εφετινό προϋπολογισμό το κύμα των παροχών του Μαΐου. Ελπίζουν δε πως θα επιδειχθεί έμπρακτη βούληση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση για ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μίγμα.

Ο πρώτος άτυπος γύρος συναντήσεων με το νέο οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του «Economist» στο οποίο θα παρευρεθούν τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την Ελλάδα. Είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ντέκλαν Κοστέλο ως επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι ως επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων θα υπάρξουν επαφές της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των επίσημων διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.