Bloomberg: Αυτά ήταν τα μυστικά σχέδια της Κομισιόν για το Grexit 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Αυτά ήταν τα μυστικά σχέδια της Κομισιόν για το Grexit 
Ακόμη και η υπόνοια ύπαρξης ενός τέτοιου σχεδίου θα χειροτέρευε την κρίση στην Ελλάδα

Την ύπαρξη ενός άκρως μυστικού σχεδίου της Κομισιόν από το 2012 με τίτλο «Η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που αφορούσε στην πραγματικότητα το ενδεχόμενο της εξόδους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αποκαλύπτει το βιβλίο των Βικτώριας Δενδρινού και Ελένης Βαρβιτσιώτη «The Last Bluff» σύμφωνα με το Bloomberg.

Ήταν ένα καλά περιφρουρημένο μυστικό καθώς όπως αναφέρει το Βloomberg ακόμη και η υπόνοια ύπαρξης ενός τέτοιου σχεδίου θα χειροτέρευε την κρίση στην Ελλάδα και θα κλόνιζε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Το σχέδιο μπήκε στην άκρη αλλά επικαιροποιήθηκε από μια ομάδα 10 ευρωπαίων οικονομολόγων και δικηγόρων το 2015, κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έφερε για άλλη μια φορά πιο κοντά το Grexit. Ωστόσο το σχέδιο έπρεπε να μετονομαστεί καθώς η Κροατία είχε ήδη μπει στην ΕΕ.

Έτσι «γεννήθηκε» μια ανάλυση, για την Αλβανία αυτή τη φορά, που στην πραγματικότητα προέβλεπε δράσεις για τον περιορισμό της οικονομικής και ανθρωπιστικής καταστροφής που θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Μέσα στο σχέδιο υπήρχε και ένα κεφάλαιο με τίτλο «Managing Exit» το οποίο εξέταζε το αυστηρό κόστος ενός Grexit. Τότε, η Ελλάδα όφειλε 342 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και σε άλλες κυβερνήσεις και τράπεζες της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider