Στενεύουν τα περιθώρια – Στόχος η συμφωνία την Μεγάλη Εβδομάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στενεύουν τα περιθώρια – Στόχος η συμφωνία την Μεγάλη Εβδομάδα

Με περισσότερα μέτρα στις αποσκευές της και με ευχολόγια για το χρέος επέστρεψε η ελληνική αποστολή από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση καλείται μέσα σε 12 ημέρες, ήτοι το αργότερο έως τη Μεγάλη Παρασκευή, να ολοκληρώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας με τους θεσμούς, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός από τα ακανθώδη ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού και «προληπτικά» μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ!

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων απασχολεί σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, από το πρωί της Δευτέρας, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης και ενώ το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, που θα διεξαχθεί στο 'Αμστερνταμ στις 22 Απριλίου.

Κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ξεκαθαρίσθηκε στην Ελλάδα πως προκειμένου να μετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να προσδιορισθεί ένα προσθετό πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων πέραν του υπό διαπραγμάτευση πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Για να γεφυρωθεί η διαφορά σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και να ξεπερασθεί το αδιέξοδο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η Ευρωζώνη πρότεινε να προσδιορισθούν από την ελληνική πλευρά μέτρα σύγκλησης 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνον εάν διαφανεί πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ελληνική πλευρά πείσθηκε για το θέμα των «μέτρων σύγκλισης» όχι μόνον διότι δέχθηκε τεράστια πίεση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble, αλλά κυρίως επειδή τις ξεκαθαρίσθηκε τόσο από την πλευρά της Γαλλίας όσο και από την Ευρωζώνη ότι «εάν δεν παρθούν τώρα τα μέτρα, αργότερα ο λογαριασμός θα είναι τεράστιος και μη διαχειρίσιμος.

Οι πιστωτές οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για πιθανές «πολιτικές επιπλοκές» φαίνεται να έχουν αποσαφηνίσει στην κυβέρνηση πως πιθανά πισωγυρίσματα δεν θα γίνουν αποδεκτά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιστρέφουν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, εστιάζοντας στη μείωση του αφορολογήτου και στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Το χρέος το 2018

Όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις αξιωματούχων στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν είναι τόσο επείγον όσο εμφανίζεται προς τα έξω.

Δεδομένου ότι το βάρος του χρέους, υπό τη μορφή των τοκοχρεολυσίων, αυξάνεται μετά το 2021, οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν έναντι της Ελλάδος και του ΔΝΤ πως θα αναλάβουν σε κοντινό μέλλον μέτρα που θα διασφαλίζουν πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο μετά το 2022 (π.χ. 15% του ΑΕΠ), ώστε να ελευθερωθούν πόροι για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την τόνωση των επενδύσεων.

Το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα μείνουν μακροπρόθεσμα στα επίπεδα που θα ορίσουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ, αυτό θα το προσδιορίσουν τεχνικά κλιμάκια του ESM, του ΔΝΤ και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε βάθος χρόνους. Δεν είναι τυχαίο πως ο Poul Thomsen δήλωσε πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να παραδοθεί μέσα στο χρονικό ορίζοντα του προγράμματος (λήγει τον Αύγουστο του 2018) και πως δεν είναι χρειάζεται να είναι εμπροσθοβαρής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider