Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις αιτήσεις για το σχέδιο Juncker

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις αιτήσεις για το σχέδιο Juncker

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πρώτες σε αριθμό προτάσεων για το Σχέδιο Επενδύσεων Juncker. Ωστόσο, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω των μεταρρυθμίσεων του ελληνικού προγράμματος συνιστά «λυδία λίθο», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ιστοχώρο EurActiv.gr ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως επεσήμανε, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αποτελεί βασική πτυχή των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τον «λόγο ύπαρξης» του τρίτου πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (η μετεξέλιξη της Task Force) συνεπικουρεί την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος σε σχέση με την απλοποίηση της αδειοδότησης των επενδύσεων, τη μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης και, σύντομα, για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις.

«Αυτή η εργασία είναι θεμελιώδης για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες για τους επενδυτές», είπε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το Επενδυτικό Σχέδιο «δεν είναι πανάκεια και δεν θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη από μόνο του, αλλά είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο για την επιστροφή στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη».

«Θα δούμε σύντομα το πρώτο ελληνικό έργο στο πλαίσιο του Σχεδίου Επενδύσεων Juncker. Μείνετε συντονισμένοι!», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι πολύ ευτυχής που οι ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν στο σύνολό της τη νέα πύλη του έργου: μέχρι στιγμής έχουν στείλει τον μεγαλύτερο αριθμό των έργων που εμφανίζονται στην πλήρους διαφάνειας λίστα των προς επένδυση έργων, η οποία θα βγει στον αέρα σε λίγες εβδομάδες».

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η Κομισιόν, μέσω της υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (SRSS), παρέχει υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές για τη δημιουργία αποδοτικών και αποτελεσματικών δομών για τη διαχείριση γενικότερα των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στο σχεδιασμό καλύτερης ποιότητας έργων και κατά συνέπεια να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του EFSI μπορεί να συνδυαστεί με τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ESI) κάτι που θα επιτρέψει στα έργα να ξεκινήσουν σχετικά γρήγορα».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker και η Επιτροπή βοηθούν την Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό των κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, χρησιμοποιώντας όλη την ευελιξία των ισχυόντων κανόνων και την παροχή τεχνικής βοήθειας.

«Για την ιστορία, ένα συνολικό ποσό της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ καταβλήθηκε στην Ελλάδα το 2015. Εναπόκειται πλέον στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα επενδυθούν άμεσα στην πραγματική οικονομία. Με ποσοστό απορρόφησης 99,8%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 90,1%, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά στην εφαρμογή της χρηματοδοτικής περιόδου 2007-2013».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider