«Εμφύλιος» Lagarde - Dijsselbloem για το ελληνικό πλεόνασμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εμφύλιος» Lagarde - Dijsselbloem για το ελληνικό πλεόνασμα

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ουάσιγκτον, ανάμεσα στη διευθύντρια του ΔΝΤ και τον επικεφαλής του Eurogroup, όταν η Christine Lagarde χαρακτήρισε μη βιώσιμο τον στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Jeroen Dijsselbloem που διαμήνυσε ότι η συμφωνία θα κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Αυγούστου.

Η κ. Lagarde διαμήνυσε ότι ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και εξέφρασε τον «σκεπτικισμό» της κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ίσως ο στόχος αυτός να εκπληρωθεί μετά από τις «ηρωικές προσπάθειες» του ελληνικού λαού, αλλά η διατήρηση αυτών των επιπέδων δεν θα είναι βιώσιμη.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερησεις.

Η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία», διαμήνησε η ίδια, εξηγώντας πως για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων. Για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, όσο και στο ύψος των επιτοκίων, τόνισε.

Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους διευκρινίζοντας ότι απαιτούνται και «ρεαλιστικές προσεγγίσεις». Το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας επίπονες προσπάθειες, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ προκάλεσαν την άμεση δυσφορία του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος σε δηλώσεις του σε εκδήλωση του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον υπογράμμισε ότι το πλαίσιο το οποίο συζητούν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί είναι η συμφωνία του καλοκαιριού και πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 είναι πολύ σημαντικός.

«Θα είναι ηρωικό, αλλά είναι εφικτό να πιάσουμε το στόχο αυτό το 2018», είπε, χαρακτηρίζοντας εύλογο τον προβληματισμό του ΔΝΤ για το πως θα καταστούν διατηρήσιμα αυτά τα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος στη διάρκεια 30 ετών. «Υπάρχει ένα ρίσκο εκεί το οποίο πρέπει να συζητήσουμε», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν στην αμερικανική πρωτεύουσα συζητήσεις για το ελληνικό χρέος ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην υπόσχεση του Eurogroup ήδη από το Νοέμβριο του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα εξεταστεί το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις και ποια μέτρα θα ληφθούν από την ευρωζώνη για να μειωθεί το βάρος του χρέους, πρόσθεσε.

Για το περιεχόμενο των επαφών στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως θα γίνει μια συζήτηση στην οποία θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για το που βρίσκεται η αξιολόγηση και ποια πρόοδος έχει επιτελεσθεί τις τελευταίες εβδομάδες. «Θα δω τον Έλληνα συνάδελφο μου, θα δω την Christine Lagarde, θα δω τον Wolfgang Schaeuble, αλλά δεν υπάρχει μια επίσημη συζήτηση που θα γίνει εδώ. Στο Eurogroup στο Άμστερνταμ θα το συζητήσουμε πιο επίσημα», τόνισε.

Ο ίδιος είχε νωρίτερα αναγνωρίσει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και στις αποκρατικοποιήσεις. «Νομίζω πως είμαστε κοντά», είπε και προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση «εργάζεται σκληρά» προς αυτή την κατεύθυνση. «Όταν προχωρήσουμε σε αυτό το πακέτο μέτρων θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους και της βιωσιμότητας του», επεσήμανε και τόνισε πως αυτό είναι προς το «κοινό συμφέρον».

Yπογράμμισε, επίσης, πως πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης για να επιστρέψουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και να επιστρέψουν οι επενδυτές στη χώρα.

Νωρίτερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε επαναλάβει τη δέσμευση του Ταμείου να πράξει περισσότερα προκειμένου να τονωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, εν όψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά αύριο Παρασκευή και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 17 Απριλίου.

«Το Ταμείο θα πρέπει να πράξει περισσότερα προκειμένου να ενισχύσει τα κράτη – μέλη στην προσπάθεια επίτευξης των οικονομικών τους στόχων» υπογράμμισε η κ. Lagarde και παράλληλα η κ. Lagarde τόνισε την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισοκατανομής των διαθέσιμων πόρων και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

Ειδική αναφορά έγινε και στην επανεξέταση των εργαλείων δανειοδότησης των «προβληματικών» χωρών.

«Οι οικονομικοί πόροι του ΔΝΤ θα είναι διαθέσιμοι προκειμένου να υποστηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να προστατεύσουν τις ευάλωτες χώρες από το τρέχον περιβάλλον» επισημαίνει, στη συνέχεια.

Το έγγραφο εστιάζει τέλος, στην εξεύρεση των κατάλληλων νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider