Ο εκλογικός κύκλος προβληματίζει του θεσμούς – Ο κρίσιμος Ιούνιος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο εκλογικός κύκλος προβληματίζει του θεσμούς – Ο κρίσιμος Ιούνιος
H επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στο διάστημα 6-8 Μαΐου, δεν θα συνοδεύεται από δυσάρεστες εκπλήξεις και οι τόνοι θα διατηρηθούν χαμηλά ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα είναι το θέμα που απασχολεί περισσότερο τους θεσμούς.

Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ φαίνονται να υιοθετούν τις προβλέψεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεγάλη ήττα στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανησυχούν πως στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, η μεταρρυθμιστική δυναμική θα ανακοπεί και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παροχές για να ανακόψει την αιμορραγία ψηφοφόρων.

Όπως ήδη διαφαίνεται προτεραιότητα έχουν οι παροχές στον δρόμο προς την κάλπη, ρυθμίσεις οφειλών, «κουρέματα» στεγαστικών δανείων, επιδόματα και υποσχέσεις. Την ίδια ώρα, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατεβάζει ταχύτητα, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στέλνει λάθος μηνύματα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, οι προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν ενεργές και η βόμβα των αναδρομικών περικοπών συντάξεων και Δώρων απειλεί να τινάξει στον αέρα τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πάντως εμμέσως οι θεσμοί ήδη επικοινωνούν πως εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα αν συνεχίσει να αποκλίνει της συμφωνημένης μεταμνημονιακής οδού, η επόμενη έκθεση εποπτείας τον Ιούνιο δεν θα είναι καθόλου καλή.

Οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό και οι αποτυχημένες προσπάθειες πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και των ΕΛΠΕ έχουν καταγραφεί με την αναμονή άμεσων θετικών εξελίξεων, όπως άλλωστε και οι καθυστερήσεις στην Εγνατία. Στο μέτωπο των τραπεζών, μια σειρά αποφάσεων μείωσης του λειτουργικού κόστους αναβάλλονται ενώ οι λύσεις για τα κόκκινα δάνεια καθυστερούν.

Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στο διάστημα 6-8 Μαΐου, δεν θα συνοδεύεται από δυσάρεστες εκπλήξεις και οι τόνοι θα διατηρηθούν χαμηλά ενόψει των ευρωεκλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider