Νέες προϋποθέσεις στο επίδομα ενοικίου - Την Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες προϋποθέσεις στο επίδομα ενοικίου - Την Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα επιδότησης του επιδόματος ενοικίου, μετά την δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα επιδότησης του επιδόματος ενοικίου, μετά την δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ με τους όρους και τις προυποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη ή Πέμπτη, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, μέσω των κωδικών του TAXISnet, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία από την ΗΔΙΚΑ και «κλειδώσουν» οι τελευταίες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τις διασταυρώσεις σε ότι αφορά τα µισθωτήρια συµβόλαια.

Η πλατφόρµα θα βασίζεται στο µοντέλο του κοινωνικού µερίσµατος και του ΚΕΑ και θα την «τρέξει» ο ΟΠΕΚΑ, που διαχειρίζεται με επιτυχία όλα τα προνοιακά επιδόματα.

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να λάβουν το επίδομα, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής δικαιολογητικά:

- για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις του νόμου δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου. Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος

- η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την μισθωμένη κατοικία θα πρέπει να είναι στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού. Η προϋπόθεση του προηγούμενου εδαφίου ισχύει από 1/1/2020. Μέχρι την 31/12/2019 η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη μισθωμένη κατοικία θα πρέπει να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού.

- σε περίπτωση που η σύνθεση του νοικοκυριού είναι διαφορετική από αυτήν που εμφανίζεται από τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου κτλ)

- σε περίπτωση που ο αιτών ή ενήλικο μέλος του νοικοκυριού είναι αλλοδαπός, απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ ή η βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσής της.

Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης και δύναται να έχει διάρκεια δώδεκα μήνες. Με την πάροδο των δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από 01/01/2019 και καταβάλλεται στο σύνολό του ως πρώτη δόση, για τους δικαιούχους που πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος και στων οποίων το όνομα υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider