Τρεις κίνδυνοι απειλούν την ελληνική οικονομία το 2019 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρεις κίνδυνοι απειλούν την ελληνική οικονομία το 2019 
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, οι αποδεκατισμένες τράπεζες και η πολιτική στασιμότητα είναι οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα στην πρώτη μεταμνημονιακή της χρονιά.

Αφήνοντας πίσω της την πιο σκληρή οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, η Ελλάδα έχει ακόμη να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να επισφραγίσει της επιστροφή της στην ανάπτυξη με μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές ομολόγων, αναφέρει ανάλυση του Bloomberg για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίζει η χώρα μας στην πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει νέος χρέος ύψους έως 7 δισ. ευρώ φέτος, έχοντας ως στόχο να χρησιμοποιήσει κομμάτι του μαξιλαριού ρευστότητας που έχει εξασφαλίσει για να αποπληρώσει πιο γρήγορα κομμάτι των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δοκιμάσει μια έξοδο στις αγορές, με ένα ομόλογο βραχείας ή μέσης διάρκειας ακόμη και εντός του Ιανουαρίου αν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως, η έξοδος στις αγορές θα είναι δύσκολη. Πέρα από τις συνθήκες που επικρατούν γενικά στη διεθνή αγορά η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις εσωτερικούς κινδύνους στο πρώτο έτος μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής.

1. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Η μετατροπή της Ελλάδας από ένα δημοσιονομικό «καλάθι των αχρήστων» σε μια χώρα που παράγει σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα ήταν βασικός παράγοντας για τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης.

Η δημοσιονομική προσαρμογή τώρα απειλείται από τις δικαστικές προσφυγές για τις περικοπές σ τις συντάξεις. Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει την συνταγματικότητα των περικοπών του 2013.

Αν οι δικαστές κρίνουν ότι οι συντάξεις θα πρέπει να πληρωθούν αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε πλήγμα ύψους 15 δισ. ευρώ και σε επιπλέον κόστος ύψους 4 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Πέρα από τους δικαστικούς κινδύνους οι πολιτικοί για άλλη μια φορά κάνουν μεγάλες υποσχέσεις ενόψει των εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 25.000 προσλήψεων στο δημόσιο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας.

2. Αποδεκατισμένες τράπεζες

Αν και η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1% το τρίτο τρίμηνο του 2018, η ελληνική οικονομία ακόμη προσπαθεί να αφήσει πίσω της την καταστροφική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την μελλοντική ανάπτυξη είναι η αδυναμία των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα μοντέλο στα πρότυπα της Ιταλίας για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, τα οποία στα τέλη Ιουνίου βρισκόντουσαν στα 88,6 δισ. ευρ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει αυτόν τον μήνα την έγκριση των ευρωπαϊκών Αρχών.

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδας έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και μπορεί να «τρέξει» παράλληλα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια στιγμή οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δείχνοντας ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν πως οι τράπεζες θα αποφύγουν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

3. Πολιτική στασιμότητα

Οι εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο δεν απειλούν απλά τα οικονομικά της χώρας.

Αν και δεν υπάρχει κάποιος «μπαμπούλας» στην αντιπολίτευση που να φοβίζει τους επενδυτές, όπως έγινε το 2015 με τον ΣΥΡΖΑ, λόγω της αλλαγής του εκλογικού νόμου υπάρχει ο κίνδυνος ενός αποτελέσματος που θα παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι ξεκάθαρο το αν η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει αρκετές έδρες για την πλειοψηφία ή αν θα πρέπει να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider