Προβλήματα στην οικονομική διαχείριση φορέων διαπιστώνει το Γενικό Λογιστήριο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβλήματα στην οικονομική διαχείριση φορέων διαπιστώνει το Γενικό Λογιστήριο
Το μεγαλύτερο ποσοστό των φορέων του δείγματος παρουσίαζε σοβαρότατες λειτουργικές αδυναμίες κυρίως στην οικονομική διαχείριση.

Σοβαρά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση φορέων διαπίστωσε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών σε ελέγχους που διενήργησε.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 01.07.2016 έως 30.06.2018 διενεργήθηκαν συνολικά 58 τακτικοί διαχειριστικοί έλεγχοι (έλεγχοι συστήματος), από τους οποίους οι 32 διενεργήθηκαν την περίοδο 01.07.2016 – 30.06.2017 και οι υπόλοιποι 26 κατά την ελεγκτική περίοδο 01.07.2017- 30.06.2018.

Από το σύνολο των 58 ελέγχων η ελεγκτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σε 49 ελέγχους και οι εκθέσεις έχουν αποσταλεί στους ελεγχόμενους φορείς. Από τους ελέγχους της ελεγκτικής περιόδου 01.07.2017 έως 30.06.2018 έχουν οριστικοποιηθεί τρεις έλεγχοι.

Κατά τους ανωτέρω 58 ελέγχους αναδείχθηκαν ευρήματα, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος (ποσοστό 75,51%) εντοπίστηκε στη θεματική ενότητα «Οικονομική Διαχείριση-Τήρηση νομοθεσίας και υποχρεώσεων του Φορέα».

Το μεγαλύτερο ποσοστό των φορέων του δείγματος παρουσίαζε σοβαρότατες λειτουργικές αδυναμίες κυρίως στην οικονομική διαχείριση, καταδεικνύοντας σοβαρό πρόβλημα στη δυνατότητα ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους και της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ενέργεια ή παράλειψη κατά παράβαση διάταξης νόμου, η οποία οδήγησε στην πρόκληση οικονομικής ζημίας στον κρατικό προϋπολογισμό ή στον προϋπολογισμό του φορέα ή σε όσες περιπτώσεις εντοπίστηκε η καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, διατυπώθηκαν συστάσεις με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Αυτές αντιστοιχούσαν είτε στην πρόταση επιβολής δημοσιονομικής διόρθωσης, η οποία οδηγεί σε μείωση των πιστώσεων του συνολικού προϋπολογισμού του φορέα και δεν δύναται να διατεθεί για δραστηριότητες άλλων Υπηρεσιών του ίδιου φορέα είτε σε πρόταση επιβολής καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται πως η διενέργεια των τακτικών ελέγχων έχει μεγάλη σημασία και όφελος για τους ελεγχόμενους φορείς και τη βελτίωση των συστημάτων τους, καθόσον, μέσω των ελέγχων αυτών εντοπίζονται οι παθογένειες του συστήματος, αδυναμίες στη λειτουργία των φορέων και ταυτόχρονα επισημαίνονται τα σημεία εκείνα που χρήζουν παρέμβασης, συνοδευόμενα από τις κατά περίπτωση απαραίτητες συστάσεις, συντελώντας, έτσι, μεσοπρόθεσμα, στη διαμόρφωση και εγκαθίδρυση δημοσιονομικής συνείδησης στους φορείς και στην αποτροπή εμφάνισης αντίστοιχων ζητημάτων στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider