Πόσο «ίσοι» είναι οι αστέρες του Χολιγουντ;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο «ίσοι» είναι οι αστέρες του Χολιγουντ;

Όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε στην ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα γνωρίζουμε ότι αυτή δεν ισχύει, ιδίως στις αποδοχές από την εργασία. Σε αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε το Χόλιγουντ, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Όταν η Patricia Arquette ανέβηκε στη σκηνή των Oscar τον Φεβρουάριο να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία της στο Boywood, ολόκληρη η αίθουσα πάγωσε: η ηθοποιός ξέφυγε από τους τυπικούς ευχαριστήριους λόγους και ύψωσε τη φωνή της ζητώντας ισότητα για όλες τις γυναίκες, προκαλώντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα της Meryl Strype και άλλων συναδέλφων της που ξέσπασαν σε χειροκρότημα και επευφημίες.

Σύμφωνα με τη Martha Lauzen, γενική διευθύντρια του Κέντρου Μελετών για τη Γυναίκα στην Τηλεόραση, τον Κινηματογράφο και τα Νέα Μέσα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, το διαχρονικό αυτό ζήτημα είναι πιο εύκολο να προβληθεί από τις ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς και άλλες γυναίκες του star system, ωστόσο, μένει πολύς δρόμος να γίνει ακόμη.

«Η ανισότητα στις αποδοχές είναι ένα μόνο μέρος του γενικότερου προβλήματος στη βιομηχανία του θεάματος. Μέχρι να φτάσουν οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι παίκτες, θα πληρώνονται χαμηλότερα από τους άντρες συναδέλφους τους», εξηγεί η Lauzen.

Όλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και για τις πιο ακριβοπληρωμένες σταρ, το κασέ τους είναι χαμηλότερο από τους συμπρωταγωνιστές τους, αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει με ακρίβεια αφού οι συμφωνίες με τις εταιρείες παραγωγής καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Απασχόλησης, πάντως, οι αμοιβές των γυναικών που εργάζονται στον χώρο του θεάματος ανέρχονται στο 85% των αμοιβών των αντρών συναδέλφων τους. Στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας τα πράγματα είναι ελαφρώς χειρότερα, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται σε 82,5%.

Η Sharon Stone θυμάται με θλίψη το χαμηλότερο κασέ της μετά την επιτυχία της στο Βασικό Ένστικτο το 1992. «Κανείς δεν ήθελε να με πληρώσει. Θυμάμαι να κάθομαι στην κουζίνα του σπιτιού μου με τον ατζέντη μου και να κλαίω επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να ξαναδουλέψω αν δεν πληρωθώ, αφού συνέχιζα να βγάζω πολύ λιγότερα από τους άντρες».

Μετά από 23 χρόνια, η πλάστιγγα συνεχίζει να γέρνει υπέρ των αντρών στο Χόλιγουντ. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, hackers που εισχώρησαν στα συστήματα της Sony αποκάλυψαν ότι η Jennifer Lawrence πληρώθηκε χαμηλότερα για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία Οδηγός Διαπλοκής, σε σύγκριση με τους άντρες συμπρωταγωνιστές της. «Μόλις το έμαθα, εξαγριώθηκα. Απέτυχα στις διαπραγματεύσεις γιατί έκανα νωρίς πίσω».

Η Rooney Mara, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ταινία Το κορίτσι με το τατουάζ αποκάλυψε ότι οι άντρες συνάδελφοί της πήραν τα διπλάσια χρήματα για την ίδια ταινία.

Τι μπορούν να κάνουν όμως οι πρωτοκλασάτες σταρ, εκτός από το να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν την ισότητα στις αμοιβές, όπως παθιασμένα κάνουν οι Meryl Streep, Sandra Bullock, Cate Blanchett, Charlize Theron, Reese Witherspoon και Toni Collette.

Σύμφωνα με την Pickles που υποδύθηκε τη μητέρα του Ross και της Monica στα Φιλαράκια, είναι πολύ δύσκολο να απορρίψεις μια πρόταση που ξέρεις ότι θα γίνει εισπρακτική επιτυχία. «Για τους ηθοποιούς μικρότερης εμβέλειας, το να απορρίψουν μια δουλειά είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων, δεν έχει κανένα νόημα», υποστηρίζει.

Και όμως, υπάρχει μια σταρ που το έκανε: η Sienna Miller. Όπως δήλωσε η ίδια στη Vogue, απέρριψε μια πρόταση για θεατρική παράσταση στο Broadway μόλις έμαθε ότι ο συμπρωταγωνιστής της θα πάρει διπλάσια αμοιβή. «Μόνο έτσι μπορείς να πάρεις θέση, πρέπει να κάνουμε θυσίες για να αλλάξουμε τα πράγματα», δηλώνει η ηθοποιός.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε πίσω από τις κάμερες. Οι άντρες καταλαμβάνουν σχεδόν όλες τις κορυφαίες θέσεις στις παραγωγές και η ανισότητα αυτή διαιωνίζεται καθώς προσλαμβάνουν, με τη σειρά τους, κυρίως άντρες.

Το ίδιο, βέβαια, κάνουν και οι γυναίκες όταν καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις. Σύμφωνα με την έρευνα Women and the Big Picture: behind-the-scenes employment on the top 700 films του 2014, στις ταινίες που έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες, το 52% των σεναριογράφων είναι γυναίκες, έναντι 8% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στις ταινίες που έχουν σκηνοθετηθεί από άντρες.

Στον αγώνα για ισότητα στο Χόλιγουντ συμμετέχουν και άντρες, με φωτεινό παράδειγμα τον Bradley Cooper, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes κέρδισε 41,5 εκατ. δολάρια τον περασμένο χρόνο. Ο διάσημος ηθοποιός δεσμεύτηκε στην επόμενη ταινία του να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για το κασέ της συμπρωταγωνίστριάς του προκειμένου να μην επαναληφθεί η αδικία εις βάρος την Jennifer Lawrence στον Οδηγό Διαπλοκής.

Όπως δήλωσε στο Reuters, είναι αποφασισμένος να αναλάβει δράση για να αλλάξουν τα πράγματα. «Συνήθως δεν θίγουμε το οικονομικό θέμα [με τους συναδέλφους μας], αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Lauzen, η δημόσια αυτή δέσμευση του κινηματογραφικού σταρ έχει τεράστια βαρύτητα στον αγώνα για ισότητα μεταξύ των φύλων. «Για να έρθει η αλλαγή, θα πρέπει να συμμετέχουν και οι άνδρες στην εύρεση της λύσης», τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider