Τελειώνει η "εποχή της αθωότητας" για τα κρυπτονομίσματα;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελειώνει η "εποχή της αθωότητας" για τα κρυπτονομίσματα;
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να ληφθούν σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις που δεν αφορούν μεμονωμένα άτομα, αλλά ολόκληρα συστήματα.

Οι παγκόσμιες επενδυτικές τάσεις στον αυτόματο πιλότο της τεχνολογίας

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να ληφθούν σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις που δεν αφορούν μεμονωμένα άτομα, αλλά ολόκληρα συστήματα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εποχή ξεκάθαρης μετάβασης από την «ανθρωποκινούμενη» λογική των επενδύσεων, η οποία στηρίζεται σε ορισμένους κανόνες, σε αυτή των «αλγοριθμοκινούμενων» επενδύσεων που όλες οι αποφάσεις απορρέουν αυτοματοποιημένα.

Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, έχει υπάρξει για παράδειγμα σαφής προτίμηση σε ETF’s (Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) από τα ενεργά αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονταν χρηματιστηριακές εταιρείες με ανθρώπους. Ομοίως και στην Ινδία, μια αρκετά μεγάλη και σε ανάπτυξη χρηματιστηριακή αγορά, έχουμε μια ιδιότυπη σύγκρουση ανθρώπων και μηχανών για τον έλεγχο της διαχείρισης κεφαλαίων (είτε αφορά ενεργητικές, είτε παθητικές διαχειρίσεις).

Φυσικά, μέχρι στιγμής οι βασικοί κανόνες που «τρέχουν» πίσω από τα συστήματα διαχείρισης επενδύσεων είναι φτιαγμένοι από ανθρώπους, όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας οδηγεί περισσότερο στη λογική της επένδυσης σε προϊόντα που μιμούνται την κίνηση της αγοράς παρά σε «κανονικά» προϊόντα που συμμετέχουν με τους διάφορους εξωτερικούς τους παράγοντες που τα επηρεάζουν, στην πραγματική οικονομία. Το αποτέλεσμα θα είναι η μιμητική κίνηση προϊόντων όπως τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που ακολουθούν την απόδοση ενός δείκτη, ενός εμπορεύματος, ενός ομολόγου, ή ενός συνόλου περιουσιακών στοιχείων, να παράγουν στο τέλος τη δική τους σχετική αυτονομία, δηλαδή να επανυπολογίζονται μέσα από ηλεκτρονικά συστήματα βελτιστοποίησης των αποδόσεων χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτά η ανθρώπινη επιλογή.

Η τεχνολογία μηδενίζει τον διαθέσιμο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων

Ας πάρουμε για παράδειγμα το blockchain. Η αγαπημένη τεχνολογία πολλών, πάνω στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα, έχει καταφέρει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Καταγράφει χρονολογικά κάθε διαθέσιμη συναλλαγή με απόλυτη ασφάλεια χωρίς να επιδέχεται το «ανθρώπινο λάθος», άπαξ και έγινε η κίνηση αυτή παίρνει ένα χρονικό σημείο στο blockchain και καταχωρείται μοναδικά, ακόμα και σε ένα πλήθος δισεκατομμυρίων ταυτόχρονων κινήσεων. Συνεπώς, το blockchain μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή μεταξύ ιδρυμάτων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η συμφωνία χρήσης του blockchain από την SBI (σε συνεργασία με την JP Morgan) για να μειωθεί ο χρόνος πραγματοποίησης διεθνών εμβασμάτων. Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας μια τεχνολογική τομή, η οποία θα μπορεί όχι μόνο να μειώσει στα όρια του ακαριαίου την εκτέλεση μιας επενδυτικής απόφασης, αλλά να διασφαλίσει την επιτυχή και ασφαλή ολοκλήρωσή της χωρίς την πρακτική ανθρώπινη παρέμβαση.

Το δεύτερο ενδιαφέρον παράδειγμα είναι η τεχνολογία που ονομάζεται αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική εφαρμογή (Decentralized Finance) και σε αυτή βασίζονται και αρκετά κρυπτονομίσματα. Η τεχνολογία DeFi, όπως είναι διαδεδομένη στην αγορά, επιτρέπει την πραγματοποίηση αυτοματοποιημένων συμφωνιών. Με απλά λόγια, για μια οικονομική συμφωνία που απαιτείται η συνδρομή ενός νομικού τμήματος, η τεχνολογία DeFi μπορεί να την δημιουργήσει απευθείας χωρίς κάποιον μεσάζοντα. Επειδή η τεχνολογία DeFi αυτοματοποιεί κανόνες και προϋποθέσεις για μια συναλλαγή και ταυτόχρονα μπορεί να εισαχθεί σε ένα σύστημα blockchain, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι εξίσου ασφαλής και απαραβίαστη με μια οποιαδήποτε χρηματοοικονομική συναλλαγή γίνεται μέσω blockchain.

Οι Κεντρικές Τράπεζες αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα

Ο συνδυασμός DeFi και blockchain δημιουργεί μια σειρά από πιθανές εναλλακτικές που δεν συζητιούνται μόνο σε διάφορες γωνίες του διαδικτύου ως εναλλακτικές στη mainstream οικονομία. Το 2021 είναι η χρονιά που πολλές Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο, με πρώτη μεγάλη αυτή της Κίνας, συζητούν τις δυνατότητες εισαγωγής ψηφιακών νομισμάτων. Το τολμηρό αυτό βήμα, έκανε πρώτη η Κεντρική Τράπεζα στις Μπαχάμες, που δημιούργησε ένα ψηφιακό δολάριο το οποίο είναι ψηφιακή αναπαραγωγή του φυσικού δολαρίου που κυκλοφορεί στη χώρα. Μάλιστα η Mastercard επένδυσε στη δυνατότητα να μετατρέπουν οι πολίτες στις Μπαχάμες τα χρήματά τους από «φυσικά» δολάρια σε ψηφιακά και τούμπαλιν, δημιουργώντας την πρώτη μικρής έκτασης πραγματική περίπτωση συνεργασία ψηφιακού και φυσικού κεντρικού νομίσματος.

Από τις μεγαλύτερες οικονομίες, μέχρι στιγμής, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν μπει γερά στην κούρσα συνδυαστικών ψηφιακών οικονομικών προϊόντων που θα χρειάζονται όλο και λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση. Η Κίνα δοκιμάζει ήδη πιλοτικές πλατφόρμες συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων και πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων από κεντρικές τράπεζες. Μάλιστα, έχει ήδη προχωρήσει σε δοκιμαστική χρήση του «ψηφιακού γουάν» σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις για να εξετάσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Επίσης, δοκιμάζει αυτοματοποιημένα συστήματα για διασυνοριακές συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα, μέσα από την πρωτοβουλία Project Inthanon- LionRock, στην οποία συμμετέχει η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης και η αντίστοιχη του Χονγκ Κονγκ. Το κινέζικο σκεπτικό είναι η κεντρική τράπεζα να ελέγχει το ψηφιακό νόμισμα και τη διανομή του στις επιμέρους τράπεζες και οι τράπεζες να το καθιστούν προσβάσιμο στους καταναλωτές.

Έτσι, γρηγορότερα από όσο σχεδίαζαν οι δημιουργοί των πρώτων κρυπτονομισμάτων, διαφαίνεται ότι η «σύγκρουση ανθρώπου – μηχανής» αφενός στην επενδυτική οικονομία φαίνεται να ρέπει προς την επικράτηση των μηχανών, αφετέρου, ο «αγώνας» για τα κρυπτονομίσματα να επιβληθούν πάνω στις Κεντρικές Τράπεζες φαίνεται να χάνει, καθώς ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξει ενσωμάτωση της τεχνολογικής δυναμικής που προσφέρουν οι σύγχρονες εξελίξεις για να δημιουργηθεί η αντίστοιχη καταναλωτική πίστη στα κεντρικά σχεδιασμένα ψηφιακά νομίσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider