Ερντογάν: Αθήνα και Λευκωσία δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: Αθήνα και Λευκωσία δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους
Παρά τη σκληρή καταδίκη από Ουάσιγκτον και Βερολίνο ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει απτόητος να προκαλεί στη ΝΑ Μεσόγειο κατηγορώντας με θράσος την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρά την συνολική καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί «να παίζει με τα νεύρα της Αθήνας» στη ΝΑ Μεσόγειο, κατηγορώντας μάλιστα Αθήνα και Λευκωσία πως δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους.

Όπως επισημαίνουν στο reader.gr έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών η πρόθεση του Τούρκου Προέδρου είναι να σύρει την χώρα μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δικούς του όρους, αφού δεν ικανοποιείται από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη έθεσε το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου ορίζεται ξεκάθαρα πως το μόνο θέμα συζήτησης των δυο πλευρών αφορά τη χάραξη θαλασσίων ζωνών. Για το λόγο αυτό επανέφερε το Oruc Reis στη ΝΑ Μεσόγειο, παραβαίνοντας τα όσα είχε πει ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος αλλά και τα στελέχη της κυβέρνησής του περί ευκαιρίας “διαλόγου” όσο διάστημα το Oruc Reis είναι πίσω στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η στάση της Άγκυρας είναι προφανές πως προσπαθεί να εγκλωβίσει την Αθήνα σε ένα επεισόδιο, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως επιδίωξη του Ερντογάν είναι να μπει σε ένα είδος “παζαριού” με την Ευρώπη, εφόσον βλέπει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέκονται διστακτικοί απέναντί του στο πεδίο των κυρώσεων. Άλλωστε πέρα από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει ένα σύνολο από διμερείς σχέσεις των χωρών της ΕΕ με την Άγκυρα που αφορούν εμπορικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και συμφερόντων στην Τουρκική οικονομία που δυσκολεύουν την συμφωνία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Παρέμβαση των ΗΠΑ

Παρά το ότι το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ είναι στραμμένο στις εκλογές, καθώς βαδίζουμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες, τόσο η σκληρή ανακοίνωση της Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και η επικοινωνία του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν με τον Ιμπραϊμ Καλίν αποτυπώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώθηκαν στις διαβουλεύσεις των δύο ανδρών σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ωστόσο στην ατζέντα βρέθηκε και το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, με την πλευρά των ΗΠΑ να πιέζει από χθες προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά τη νέα «έξοδο» του «Oruc Reis», που αποτελεί εστία ανάφλεξης στην περιοχή.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Πολιτικές και Στρατιωτικές υποθέσεις Κλαρκ Κούπερ, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης και της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδος – ΗΠΑ). Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ο κ. Κλαρκ θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε τέσσερις χώρες, κατά σειρά στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και την Πολωνία, ενώ κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, αναμένεται να επισκεφτεί και τη Σούδα.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider