Ο κορονοϊός «μολύνει» την τουρκική οικονομία, κατρακυλά η λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός «μολύνει» την τουρκική οικονομία, κατρακυλά η λίρα
«Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού στην Τουρκία απειλούν μια ήδη εύθραυστη οικονομία, την ώρα που η χώρα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια από τις λίγες που δεν επέβαλαν πανεθνικό lockdown».

Σε δεινή θέση έχει εισέλθει η τουρκική οικονομία, ενώ ασφυκτικές πιέσεις δέχεται και η τουρκική λίρα, καθώς οι ειδικοί εκφράζουν φόβους πως η Τουρκία θα γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού στην Τουρκία απειλούν μια ήδη εύθραυστη οικονομία, την ώρα που η χώρα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια από τις λίγες που δεν επέβαλαν πανεθνικό lockdown», γράφει το CNBC.

Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, μετά από σχεδόν δύο χρόνια συνεχούς υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος, διαρκούς αύξησης του χρέους και της ανεργίας, η Τουρκία δεν είναι σε καλή θέση ώστε να διαχειριστεί το τεράστιο κόστος μιας πανδημίας.

«Έρχονται δύσκολες στιγμές προσεχώς, καθώς η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε πολύ ευάλωτη θέση από μακροοικονομική πλευρά. Βρισκόταν μάλιστα σε αυτή τη θέση προτού κάνει την εμφάνισή της η πανδημία», σχολιάζει ο Can Selcuki, του Economics Research της Κωνσταντινούπολης.

Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διατείνεται ότι η κυβέρνησή του διαχειρίζεται το θέμα της πανδημίας πολύ καλύτερα από άλλες χώρες, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εκπέμπουν «sos» και προειδοποιούν πως η Τουρκία μπορεί να γίνει η επόμενη Ιταλία ή η επόμενη Ισπανία.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα χορηγεί δεκάδες δισ. λίρες για χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ανήσυχοι οι επενδυτές, κατρακυλά η λίρα

Οι αμφιλεγόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου στη μάχη κατά της πανδημίας έχουν θορυβήσει τους επενδυτές. Υπενθυμίζεται εδώ πως τη Δευτέρα η Άγκυρα απαγόρευσε στους ξένους επενδυτές να κάνουν πράξεις με το τουρκικό νόμισμα στην αγορά swaps, μια απόφαση που οδήγησε σε νέα κατρακύλα τη λίρα.

Και οι αναλυτές προειδοποιούν για νέα υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, το οποίο φέρει ήδη «στους ώμους» του το βάρος της νομισματικής κρίσης του 2018 και του 2018.

Το αμερικανικό δολάριο καταγράφει κέρδη 13% έναντι της τουρκικής λίρας, στα επίπεδα των 6,796, ενώ την Τετάρτη σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε και η ισοτιμία ευρώ – λίρας, στα επίπεδα των 7,5431 λιρών.

α

α

Η ιαπωνική τράπεζα MUFG προβλέπει υποχώρηση έως και τα επίπεδα των 7 λιρών ανά δολάριο, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος τριμήνου.

Την ίδια ώρα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώνονται ταχύτατα, έχοντας αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα πουλά μαζικά δολάρια για να θωρακίσει τη λίρα. Ειδικότερα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας – εξαιρουμένου του χρυσού – ανέρχονταν μόλις στα 77,4 δισ. δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου (στοιχεία ΔΝΤ), την ώρα που οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2020 εκτιμώνται στα 170 δισ. δολάρια.

Η τουρκική λίρα επιδόθηκε σε νέο γύρο απωλειών μετά το ηχηρό «όχι» του Ερντογάν στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε στήριξης της χώρας από το ΔΝΤ.

«Ο χρόνος τελειώνει για τα συναλλαγματικά αποθέματα, για τη λίρα αλλά και για τον ίδιο τον Ερντογάν σε όρους επιλογών οικονομικής πολιτικής», προειδοποιούν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider