Με το βλέμμα στις κινήσεις Ερντογάν η Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το βλέμμα στις κινήσεις Ερντογάν η Αθήνα
Η Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις του κορoνοϊού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Με τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Έβρο, η Αθήνα παρακολουθεί στενά την Τουρκική προκλητικότητα με άξονα τη συνάντηση της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ερντογάν και Μέρκελ, Μακρόν που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του προσφυγικού για τα επόμενα χρόνια. Πάντως χθες η κατάσταση σε Έβρο και Αιγαίο ήταν ήρεμη, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκικής ηγεσίας.

Η Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις του κορoνοϊού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η Αθήνα θεωρεί πως οι ήττες που έχει υποστεί ο Ερντογάν σε Συρία και Έβρο τον έχουν αποσυντονίσει και δεν αποκλείει την προσπάθεια δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου που θα αποτελέσει ένα «αντίβαρο» για τον ίδιο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν οι προκλήσεις να συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη, ημέρα συνάντησης του Ερντογάν με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Αναλογικό καταμερισμό των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη ζήτησε ο Μητσοτάκης

Στη διάρκεια της συνάντησής του με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιοχάνσον, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν ασύμμετρη απειλή στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, με την εργαλειοποίηση από την Τουρκία κατατρεγμένων ανθρώπων και τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό διεθνώς, ότι οι εξελίξεις αυτές δεν συνιστούν μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Ζήτησε μάλιστα από την Ευρωπαία Επίτροπο να προβλέπεται στον νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για την μετανάστευση και το άσυλο αναλογικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα λοιπά κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη των κρατών-μελών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τη χρηματοδότηση προγράμματος επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων.

Λίγο νωρίτερα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων μαζί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, ανακοίνωσαν τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού εθελοντικής επιστροφής 5.000 μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στις χώρες καταγωγής τους με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Ο μηχανισμός αυτός θα είναι προσωρινός, δίνοντας την ευκαιρία μόνο για ένα μήνα σε όσους μετανάστες βρίσκονται στις δομές στα νησιά και έφτασαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 να υποβάλουν αίτημα εθελούσιας επιστροφής λαμβάνοντας βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ.

Οι επιστροφές θα γίνουν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Frontex. Όπως επισήμανε η κ. Γιόχανσον, ο μηχανισμός αυτός «είναι μια ευκαιρία να μειωθεί η πίεση στα ελληνικά νησιά», ενώ ο κ. Μηταράκης παρατήρησε ότι οι εθελοντικές επιστροφές έρχονται να προστεθούν στην μεταφορά 10.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, που έχει ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider