Ενώπιον της βασίλισσας στο Μπάκιγχαμ θα βρεθεί σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακυρύχθηκε νικητής στην ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών και για την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Αμέσως μετά ο Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί με την απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στη Ντάουνιγκ Στριτ για να παραλάβει τη «σκυτάλη» τόσο για τη διακυβέρνηση της χώρας, όσο και για το Brexit.

Η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να πείσει τους βουλευτές να επικυρώσουν την συμφωνία του Brexit και έτσι το μεσημέρι θα παρουσιασθεί για μία τελευταία φορά στο κοινοβούλιο, όπως κάθε εβδομάδα, για να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Στη συνέχεια, θα κάνει μία σύντομη ομιλία μπροστά από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και θα κατευθυνθεί προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου θα παρουσιάσει επισήμως την παραίτησή της στην βασίλισσα Ελισάβετ για να επιστρέψει στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, από όπου ως απλή βουλευτής «θα υποστηρίξει πλήρως» το διάδοχό της.

Στη συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει δεκτός από την βασίλισσα, η οποία θα του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Και έπειτα ο νέος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα απευθύνει ομιλία και θα ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησής του.

Καταιγισμός παραιτήσεων και ανησυχίες

Μέχρι στιγμής, τρεις υπουργοί της Τερέζα Μέι, οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ ή Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στούαρτ, έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα παραδώσουν τις παραιτήσεις τους σήμερα, καθώς αδυνατούν να υπηρετήσουν υπό τις εντολές του Μπόρις Τζόνσον, που δηλώνει έτοιμος για μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση χωρίς συμφωνία.

Η πρόθεσή του αυτή ανησυχεί τους φιλοευρωπαίους και τους επιχειρηματικούς κύκλους, που τον πιέζουν να εγκαταλείψει αυτό το επικίνδυνο για την βρετανική οικονομία σενάριο.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε χθες ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξανασυζητήσουν με το Λονδίνο την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική τους σχέση, αλλά όχι και την συμφωνία του διαζυγίου.