Financial Times: Έξοδο από το ευρώ και παράλληλο νόμισμα εξετάζει η Ιταλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Financial Times: Έξοδο από το ευρώ και παράλληλο νόμισμα εξετάζει η Ιταλία
Πρόκειται για μια «συζήτηση» που ξεκίνησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι, φέρνοντας την στο ιταλικό Κοινοβούλιο με μια συμβολική ψηφοφορία.

Την πρόταση του εναλλακτικού νομίσματος αλλά και το σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη φαίνεται να συζητούν ενεργά ορισμένοι κύκλοι στην Ιταλία, υπό το βάρος του αυξανόμενου δημόσιου χρέους της χώρας.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times η συζήτηση «φουντώνει» στη γείτονα χώρα αναφορικά με την εισαγωγή, από την κυβέρνηση, ενός νέου εγχώριου νομίσματος, αλλά και σχετικά με την πιθανότητα ο Συνασπισμός των Ευρωσκεπτικιστών της Ρώμης να το χρησιμοποιήσει για να ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της οικονομική εφημερίδας, το σενάριο του παράλληλου νομίσματος σημαίνει πως η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να εκδώσει υποσχετικές, μικρής ονομαστικής αξίας, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο ανταλλαγής. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι σύμβουλοι του Σαλβίνι, Κλαούντιο Μπόργκι και Αλμπέρτο Μπανιάι.

Πρόκειται για μια συζήτηση που ξεκίνησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι, φέρνοντας την στο ιταλικό Κοινοβούλιο με μια συμβολική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με αναλυτές, παρότι η ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας ανησύχησε τους επενδυτές, δεν είχε μεγάλη σημασία από νομοθετικής άποψης. Η κίνηση δεν ήταν νομικά δεσμευτική και η ψηφοφορία ήταν απλώς ενδεικτική, κάτι σύνηθες στην ιταλική Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης να μειωθεί το έλλειμμα στο 1,5% του ΑΕΠ

Να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, μετά την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της χώρας του επειδή οι Βρυξέλλες έκριναν ότι παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα και του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων «ελπίζει ότι θα συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος» ανέφερε ο Κόντε, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος του είναι να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2022.

«Καμπανάκι» από Μοσκοβισί

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών άσκησε νέες πιέσεις στην Ιταλία και σημείωσε ότι η Ρώμη πρέπει να αποδείξει ότι θα έχει το έλλειμμα και το χρέος υπό έλεγχο.

«Εναπόκειται στην Ιταλία να αποδείξει ότι μειώνει τα ελλείμματα και το χρέος», είπε ο Μοσκοβισί. «Το είπα και την Τετάρτη, η πόρτα μου είναι ανοιχτή, να συνομιλήσω, να ακούσω και να σημειώσω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Διαπραγματεύσεις προτείνει ο Ντι Μάιο

Παράληλλα, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να βρεθεί κοινό έδαφος, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα πως έχει στόχο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αποφύγει την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας για το αυξανόμενο ιταλικό χρέος.

Τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται από πολιτικούς, όχι «γραφειοκράτες», δήλωσε ο Ντι Μάιο στον ραδιοσταθμό Radio 1 της RAI, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προσθέτοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομική διόρθωση.

Να σημειωθεί εδώ, ωστόσο, πως παρά την έντονη φημολογία για όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, το χρηματιστήριο στο Μιλάνο δεν δείχνει να πτοείται. Οι επενδυτές είναι παρόντες την Πέμπτη, με τον δείκτη FTSE MIB να καταγράφει κέρδη σχεδόν 1% (στις 13:30 το μεσημέρι).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider