«Περιοχή υπό αμφισβήτηση» η κυπριακή ΑΟΖ λένε οι Βρετανοί - Αντιδρά η Κύπρος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Περιοχή υπό αμφισβήτηση» η κυπριακή ΑΟΖ λένε οι Βρετανοί - Αντιδρά η Κύπρος
Το Foreign Office επιχείρησε να κάνει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του σερ Άλαν Ντάνκαν.

«Τριγμούς» στη σχέση της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος χαρακτήρισε την κυπριακή ΑΟΖ, περιοχή υπό αμφισβήτηση.

Ο κ. Ντάνκαν μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων είπε ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να γίνονται γεωτρήσεις. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, καθώς προκλήθηκε πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια στην Κύπρο,

Σύμφωνα με το sigmalive ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο ΥΠΕΞ για να γίνουν διαβήματα, ενώ ο κ. Νίκος Αναστασιάδης θα αποστείλει μέσω του Ύπατου Αρμοστή επιστολή στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, δήλωσε έξω από το Προεδρικό.

Ήξεις αφήξεις από το Foreign Office

Αργά το βράδυ της Τρίτης, το Foreign Office εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχείρησε να κάνει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του σερ Άλαν Ντάνκαν.

Τελικά ουσιαστικά στήριξε τη θέση του επαναλαβάνοντας: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider