Παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο, η απειλή μιας ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης με πυρηνικά μέσα είναι υπαρκτή και «πλανάται πάνω από την διεθνή κοινότητα», προειδοποίησε ο Barack Obama.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας στη Διεθνή Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον, ο κίνδυνος έχει μεν ελαττωθεί, αλλά «η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας παραμένει και θα συνεχίσει να εξαπλώνεται».

«Ευτυχώς, χάρη στις συντονισμένες μας προσπάθειες, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν κατάφερε έως σήμερα να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο ή μια “βρώμικη” βόμβα που κατασκευάζεται από ραδιενεργά υλικά» υπογράμμισε ο Obama.

Ο ίδιος, ωστόσο, υπενθύμισε ότι η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα «προσπαθεί εδώ και καιρό (να αποκτήσει) πυρηνικά υλικά» κι ότι «τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες είχαν καταγράψει σε βίντεο (τις κινήσεις) ενός ανώτερου αξιωματούχου ενός πυρηνικού εργοστασίου».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην περίπτωση που αυτοί οι παρανοϊκοί πάρουν στα χέρια τους μια πυρηνική βόμβα ή πυρηνικά υλικά, θα τα χρησιμοποιήσουν σίγουρα για να σκοτώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορέσουν».