«Δεν κατευνάζει την οργή των Κίτρινων Γιλέκων» το «πάγωμα» του ΦΠΑ - Νέα διαδήλωση το Σάββατο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δεν κατευνάζει την οργή των Κίτρινων Γιλέκων» το «πάγωμα» του ΦΠΑ - Νέα διαδήλωση το Σάββατο
Δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων στα Λύκεια της Γαλλίας μετά την απόφαση Μακρόν για αναστολή της αύξησης ΦΠΑ, η οποία αξιολογήθηκε από τους διαδηλωτές ως «κατώτερη των περιστάσεων».

Η απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να αναστείλει για έξι μήνες την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα δεν αρκεί για να κατευνάσει την οργή των Κίτρινων Γιλέκων.

Όπως αναφέρει η Le Figaro, τα Κίτρινα Γιλέκα δεν έμειναν ικανοποιημένα από την απάντηση του Γάλλου προέδρου, την οποία αξιολογούν κατώτερη των περιστάσεων και σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, θα υπάρχει νέα διαδήλωση το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι κινητοποιήσεις των μαθητών με 70 λύκεια να τελούν υπό μερική ή ολική κατάληψη στην περιοχή του Παρισιού. Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως τελεί υπό κατάληψη το πανεπιστήμιο Censier Paris-3.

Οι μαθητικοί συνδικαλιστές (UNL, SGL, Fidl...) στρέφονται κατά των μεταρρυθμίσεων στις εξετάσεις στο τέλος του Λυκείου και στο Λύκειο.

Επεισόδια ξέσπασαν στο Ομπερβιλιέ, κοντά στο Λύκειο Ζαν-Πιέρ Τεμπό, όπου ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε χθες στη διάρκεια συγκρούσεων στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες νέοι.

Περίπου εκατό μαθητές είχαν επίσης συγκεντρωθεί στο Σεντ-Ουέν, όπου ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε κοντά στο Λύκειο Μαρσέλ Κασέν. «Οι περισσότερες από τις δράσεις των μαθητών» τερματίσθηκαν αργά το πρωί, διευκρίνισε η νομαρχία του Σεν - Σαιν-Ντενί. Είκοσι πέντε άτομα προσήχθησαν, πρόσθεσε.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης σε 15 Λύκεια του νομού Βαλ-ντ' Ουάζ όπου πυρπολήθηκαν κάδοι σκουπιδιών και καροτσάκια του σούπερ-μάρκετ, σύμφωνα με τη Χωροφυλακή και την αστυνομία. Στο Βιλιέ-λε-Μπελ, οι δυνάμεις της τάξης έγιναν στόχος «εκτοξεύσεων αντικειμένων», σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Στον νομό αυτόν έγιναν τριάντα προσαγωγές.

Στον νομό Εσόν, επτά νέοι προσήχθησαν έπειτα από αποκλεισμούς Λυκείων. Στο Ρι-Ορανζί, νέοι έβαλαν φωτιά σε φράγματα που είχαν δημιουργήσει με παλέτες και εκτόξευσαν πέτρες και γυάλινα μπουκάλια εναντίον των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με άλλη πηγή. Δύο χωροφύλακες τραυματίσθηκαν ελαφρά.

Χθες, Δευτέρα, έπειτα από επεισόδια γύρω από 11 Λύκεια του Βαλ-ντ' Ουάζ είχαν προσαχθεί και συλληφθεί 32 νέοι. Δεκαπέντε ανήλικοι, ηλικίας από 14 έως 17 ετών, επρόκειτο να εμφανισθούν σήμερα ενώπιον δικαστή ανηλίκων, σύμφωνα με την εισαγγελία της Ποντουάζ. Ενώπιον της δικαιοσύνης θα οδηγηθούν επίσης δύο νεαροί ενήλικες.

Προετοιμασία κινητοποιήσεων κάνουν και οι αγρότες ενώ δυσαρεστημένοι είναι οι τραυματιοφορείς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider