«Παγώνει» για έξι μήνες η αύξηση ΦΠΑ στη Γαλλία μετά τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παγώνει» για έξι μήνες η αύξηση ΦΠΑ στη Γαλλία μετά τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων»
«Κανένας φόρος δεν αξίζει να τίθεται σε κίνδυνο η ενότητα του έθνους» είπε ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φελίπ.

Την αναστολή για έξι μήνες του μέτρου της αύξησης φορολογίας στα καύσιμα ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο, ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φελίπ, ανακοίνωσε την αναστολή του μέτρου επισημαίνοντας πως πρέπει να αποκλιμακώσει την ένταση και η απόφαση να επαναφέρει την ειρήνη στη χώρα.

«Κανένας φόρος δεν αξίζει να τίθεται σε κίνδυνο η ενότητα του έθνους», είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την οργή των πολιτών.

Ο κ. Φελίπ προανήγγειλε επίσης «μεγάλο διάλογο για τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες» από τις 15 Ιανουαρίου έως την 1η Μαρτίου, σημειώνοντας πως ο διάλογος πρέπει να οδηγήσει σε απτές λύσεις.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου έρχεται μετά την άρνηση διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα» να συναντηθούν μαζί του.

Εκπρόσωποι των «κίτρινων γιλέκων» διεμήνυσαν λίγο πριν την ανακοίνωση για την εξάμηνη αναστολή της αύξησης φορολογίας πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν λόγω των μισθολογικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη Γαλλία.

Οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» εξελίχτηκαν σε βίαια επεισόδια στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση Μακρόν. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ 412 άτομα συνελήφθησαν ή προσήχθησαν.

Οι διαδηλωτές έβαψαν με σπρέι την βάση της Αψίδας του Θριάμβου και προκάλεσαν φθορές σε αγάλματα και ανάγλυφα του μνημείου. Σε άλλες περιοχές λεηλατήθηκαν καταστήματα ενώ εκατοντάδες αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν.

Η αναστολή του μέτρου είναι μεγάλη υποχώρηση για τον Γάλλο πρόεδρο ο οποίος διαμήνυε σε όλους τους τόνους πως ήταν αποφασισμένος να αυξήσει τη φορολογία στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη τον Ιανουάριο.

Ιστορικό χαμηλό για τη δημοτικότητα του Μακρόν

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρίσκεται η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας των «Κίτρινων Γιλέκων» γιγαντώνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που διεξήχθη για λογαριασμό του Paris Match και του Sud Radio.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου έπεσε στο 23%, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας-έξι ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό της δημοτικότητας του Φιλίπ μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 26%.

Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Μακρόν είναι αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του στην προεδρία Φρανσουά Ολάντ στο τέλος του 2013, σύμφωνα με το Paris Match. Ο Ολάντ θεωρούνταν τότε ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider