Το Βέλγο πρωθυπουργό «είχαν βάλει στο μάτι» οι βομβιστές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Βέλγο πρωθυπουργό «είχαν βάλει στο μάτι» οι βομβιστές

Φωτογραφίες και σχέδια της κατοικίας και του γραφείου του Βέλγου πρωθυπουργού Charles Michel βρέθηκαν σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος κατασχέθηκε κατά την έρευνα που έγινε σε ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν οι ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ανέφεραν σήμερα τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμάτων έξω από το διαμέρισμα, στη συνοικία Σκαρμπέκ των Βρυξελλών, γράφει η οικονομική εφημερίδα De Tijd.

Από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, στις 22 Μαρτίου, σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων δραστών.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται επίσης στην εφημερίδα L' Echo.

Ο εκπρόσωπος του Βέλγου πρωθυπουργού δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

Δίωξη για σύσταση συμμορίας με στοχο τρομοκρατική επίθεση ασκήθηκε στον Renda Cricket

Στο μεταξύ, οι γαλλικές δικαστικές αρχές άσκησαν δίωξη σήμερα στον Renda Cricket, τον βασικό ύποπτο για μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης που αποτράπηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία, όπως έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Ο 34χρονος Γάλλος κατηγορείται για σύσταση συμμορίας που σχετίζεται με μια εγκληματική τρομοκρατική επιχείρηση.

Ο Cricket, που είχε καταδικαστεί παλαιότερα από τη βελγική δικαιοσύνη για άλλη υπόθεση τρομοκρατίας, πιστεύεται ότι είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι. Στο διαμέρισμα όπου διεμένε, στο Αρζεντέιγ, οι αστυνομικοί βρήκαν τουφέκια, πιστόλια και εκρηκτικές ύλες μεταξύ των οποίων και TATP, μια ουσία που προτιμούν για τις επιθέσεις τους οι τζιχαντιστές του ΙΚ.

Μετά τη σύλληψή του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Bernard Kaznev είχε ανακοινώσει ότι αποτράπηκε μια επίθεση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες αναφέρεται και σήμερα το σύνολο των βελγικών εφημερίδων

Το σύνολο των βελγικών εφημερίδων συνεχίζει να ασχολείται και σήμερα σχεδόν αποκλειστικά με τις εξελίξεις σε συνέχεια του διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες την 22η Μαρτίου. Ειδικότερα, εκτενή είναι τα ρεπορτάζ σχετικά με το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να σχεδίαζαν χτύπημα στο γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας Σαρλ Μισέλ, καθώς βρέθηκαν σχετικοί χάρτες και φωτογραφίες στον υπολογιστή ενός εξ αυτών.

Η εφημερίδα LE SOIR ασχολείται εκτενώς με το ζήτημα της απελευθέρωσης υπό περιοριστικούς όρους ατόμων υπόπτων για τρομοκρατία που έχουν καταδικαστεί για άλλα αδικήματα, όπως είναι η περίπτωση του El Bacraoui(ενός εκ των τρομοκρατών που έλαβε μέρος στην επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών).

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Jan Jambon (φλαμανδικό, εθνικιστικό κόμμα N-VA), σε σχετικές δηλώσεις του προς φλαμαδόφωνα έντυπα που αναπαράγει η εφημερίδα, επέκρινε έντονα την απελευθέρωση του εν λόγω τρομοκράτη το 2014 και ζήτησε αυστηροποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζαβεντέμ θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον έως Πέμπτη απόγευμα

To αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζαβεντέμ, που βρέθηκε στο στόχαστρο μιας τρομοκρατικής επίθεσης την 22α Μαρτίου, θα παραμείνει κλειστό για τους επιβάτες τουλάχιστον έως αύριο Πέμπτη το απόγευμα, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία Brussels Airport, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ακόμα συγκεντρωθεί όλες οι πληροφορίες από μια άσκηση προσομοίωσης, η οποία προέβλεπε τη μερική επαναλειτουργία του.

«Η αξιολόγηση (των αποτελεσμάτων) αυτής της δοκιμής» που έγινε χθες «βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί έως αύριο το απόγευμα το λιγότερο. Καμία εμπορική πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς» το αεροδρόμιο, έγραψε η Brussels Airport σε ένα μήνυμα στα αγγλικά που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Το αεροδρόμιο έκλεισε την 22α Μαρτίου μετά τη διπλή έκρηξη που σχεδόν ισοπέδωσε την αίθουσα αναχωρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider