Πλαστικό χρήμα παντού από το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαστικό χρήμα παντού από το 2016

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση συστημάτων υποδοχής καρτών (POS) για όλες τις νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από 1/1/2016 και έπειτα, ενώ τα χρήματα από τις συναλλαγές με κάρτες θα πηγαίνουν σε ακατάσχετους για τις τράπεζες και το δημόσιο λογαριασμούς. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης απατώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπακώρου.

Με το ακατάσχετο των λογαριασμών «θα δώσουμε τη δυνατότητα στη κάθε επιχείρηση να ανοίγει λογαριασμό με χρήματα από το "POS" και από αυτόν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα για πληρωμή προμηθειών», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπακώρος επεσήμανε ότι τα 4/5 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν μπορούν να προμηθευτούν το σύστημα POS λόγω οφειλών τους είτε στο ελληνικό δημόσιο είτε σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, και αυτό έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία της οικονομίας αλλά και στα έσοδα του κράτους.

«Πρέπει να πάμε σε αυτές τις αλλαγές αν θέλουμε να πετύχει αυτό το σύστημα. Δεν μπορεί οι τράπεζες, όπως μας καταγγέλθηκε, όταν πηγαίνει κάποιος να πληρώσει έναν λογαριασμό της ΔΕΗ 33 ευρώ, να του παίρνουν προμήθεια 5 ευρώ. Αυτά είναι φαινόμενα του χθες και θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, αν θέλουμε να πετύχουμε», πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης.

Έρχεται η «Ψηφιακή Εφορία»

Αργότερα σε ομιλία του σε συνέδριο, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, επεσήμανε αναφορικά με τις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» ότι θα προβλέπεται:

επιβράβευση επιχειρήσεων για συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών (το μέτρο δεν θα ισχύσει άμεσα, αλλά προοπτικά, τα επόμενα χρόνια)

ύπαρξη γεωγραφικών κριτηρίων και περιορισμός σε συγκεκριμένους κλάδους για την υποχρεωτικότητα συναλλαγών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες

«χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου διασυνδεδεμένο με την χρήση πλαστικού χρήματος (βάσει ηλικιακών ορίων)

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών και με το Δημόσιο, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε την δημιουργία της «ψηφιακής εφορίας» εντός του 2016, οπότε και όλες ή η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών των πολιτών με τις Δ.Ο.Υ. να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι διά ζώσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider