Να παραταθεί για τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θέλει ο Γάλλος Πρόεδρος F. Hollande, όπως είπε σήμερα μιλώντας σε βουλευτές. 

Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την Τετάρτη μια πρόταση για την τροποποίηση ενός νόμου του 1955 που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αναθεωρηθεί η "περίμετρος" και η "διάρκειά" της. Σήμερα, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει μόνο 12 ημέρες και να παραταθεί μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η παράταση πέραν των 12 ημερών μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και θα ορίζει τη διάρκειά της.
 
"Θα είναι μια ευκαιρία να τροποποιήσουμε τον νόμο του 1955", ο οποίος είχε ψηφιστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Αλγερία, είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ βγαίνοντας από τη συνάντηση αυτή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την κυκλοφορία και να ορίζουν "ζώνες προστασίας ή ασφάλειας" στις οποίες ελέγχεται η διαμονή των πολιτών.

Με το διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Ολάντ δίνεται η δυνατότητα στις αρχές να θέτουν σε κατ' οίκον περιορισμό "όποιον κριθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη", να διατάζουν το προσωρινό κλείσιμο των αιθουσών ψυχαγωγίας και να κατάσχουν ορισμένου τύπου όπλα. 

Δεν κάνει όμως καμία αναφορά σε "μέτρα για την διασφάλιση του ελέγχου του Τύπου" και των μέσων ενημέρωσης, μια δυνατότητα που δίνει ο νόμος του 1955.