Εγκλωβισμένα βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή, στα σύνορα της χώρας, περισσότερα από 123 φορτία με ελληνικά προϊόντα προς εξαγωγή και φορτία προς εισαγωγή με πρώτες ύλες εξαιτίας του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις κυρίως της Βόρειου Ελλάδος καθώς, όπως λένε οι επιχειρηματίες, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την οικονομία της χώρας αλλά και τις ελληνικές εξαγωγές  κινδυνεύουν να χάσουν συμβόλαια με πελάτες τους στο εξωτερικό. Την Τρίτη σε επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Yποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Υποστράτηγο ε.α. κ. Νικόλαο Τόσκα, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κάνει λόγο για σοβαρό πρόβλημα που πλήττει τους Έλληνες εξαγωγείς καθώς όπως επισημαίνουν στην συνήθη για τα ελληνικά δεδομένα κατάληψη δρόμων και δημόσιων αρτηριών, ήρθε να προστεθεί το κλείσιμο της κύριας σιδηροδρομικής σύνδεσης της χώρας με την Ευρώπη. Μάλιστα οι εξαγωγείς ζητούν την εξεύρεση άμεσης λύσης και την απελευθέρωση του σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά, παράδοση και παραλαβή προϊόντων προς και από το εξωτερικό μέσω των ελληνοσκοπιανών συνόρων.

Από στοιχεία του ΣΕΒΕ ήδη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ βρίσκονταν εγκλωβισμένα έως και το πρωί της Τρίτης περίπου στα 90 φορτία εξαγωγής και περίπου 33 φορτία εισαγωγής πρώτων υλών.  Μάλιστα πολλές είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες βλέποντας τα προϊόντα τους να χάνουν τις ημερομηνίες παράδοσης στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δεν έχουν άλλη επιλογή, από την επιστροφή των προϊόντων τους στη Θεσσαλονίκη και στην επαναδρομολόγηση μέσω Βουλγαρίας, μια διαδρομή που είναι κατά τουλάχιστον 20% ακριβότερη. Επιπλέον όπως εξηγούν η διαδρομή αυτή δημιουργεί καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης και τήρησης των προθεσμιών, με επιπτώσεις και στους εξαγωγείς και στην πολλαπλώς πληγείσα αξιοπιστία της χώρας και των επιχειρήσεών της στους συνεργάτες του εξωτερικού.