Σύνοδος Πρυτάνεων: Η φύλαξη των ΑΕΙ να υπάγεται στο πρυτανικό συμβούλιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Πρυτάνεων: Η φύλαξη των ΑΕΙ να υπάγεται στο πρυτανικό συμβούλιο
Να υπάγεται στο πρυτανικό συμβούλιο η φύλαξη των ΑΕΙ, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιών, θέλουν οι πρυτάνεις, όπως αποτυπώνεται σε σημερινή ανακοίνωσή τους.

Τις συζητήσεις με την Πολιτεία για τον τρόπο υλοποίησης των σχετικών παρεμβάσεων θα αναλάβει Επιτροπή Πρυτάνεων, την οποια όρισε εχθές η Σύνοδος των Πρυτάνεων σε συνεδριασή της αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός.

Σε γενικές γραμμές, οι πρυτάνεις συμφώνησαν ότι η πανεπιστημιακή φύλαξη «θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις» και ότι - στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων - «θα πρέπει (σ.σ. η φύλαξη) να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο».

Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των πανεπιστημίων, η Σύνοδος τόνισε ότι χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους σχετικά με τη μορφή και τον τρόπο που αυτά θα εφαρμοστούν.

Επεσήμανε, δε, ότι τουλάχιστον για χώρους «με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης» θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.

Τέλος, η Σύνοδος ανέφερε ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, ενώ χαρακτήρισε «σημαντική» την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται πως στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη διάθεση της κυβέρνησης να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες:

  • Ίδρυση ενός σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων
  • Συνολική αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια
  • Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider