Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά στην Εύβοια
Τεράστια η οικολογική καταστροφή - Το ενδεχόμενο εμπρησμού εξετάζουν οι αρχές.

Στη χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατάνα, στη θέση Καμπιά, εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την μεγάλη πυρκαγιά που καίει εδώ και τρεις ημέρες στην Εύβοια.

Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού 9 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Παράλληλα στην περιοχή επιχειρούσαν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, ενώ από το σύνολο των πυροσβεστών οι 172 είναι σε πεζοπόρα τμήματα (22 ομάδες). Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τέσσερα μηχανήματα έργου του στρατού, δέκα υδροφόρες και οκτώ μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με έξι εθελοντικά οχήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, περίπου 25.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, καθώς και σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το προστατευόμενο δάσος Natura 2000, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν ζημιές.

Το ενδεχόμενο εμπρησμού εξετάζουν οι αρχές

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ερευνούν το ενδεχόμενο εμπρησμού δεδομένης της ώρας που ξεκίνησε η φωτιά - στις 3 τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης - και των παράλληλων μετώπων που δημιουργήθηκαν.

Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι κινήσεις ενός αυτοκινήτου με δύο άτομα που κυκλοφορούσε στο δρόμο που μπήκε η φωτιά την συγκεκριμένη ώρα. Οι πυροσβέστες έχουν πάρει αρκετές καταθέσεις και έχουν απομονώσει μερικές εξ αυτών επανεξετάζοντας τες.

Από την Πυροσβεστική, για μια ακόμα φορά, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebookκαι στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
  • Παρακαλούνται επίσης όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά στην Εύβοια
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά στην Εύβοια
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά στην Εύβοια
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider