Όταν ο Γαβράς συνάντησε τον Ρέγκλινγκ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όταν ο Γαβράς συνάντησε τον Ρέγκλινγκ
Ο διάσημος σκηνοθέτης του «Ζ» προσκάλεσε σε δείπνο τον Γερμανό τεχνοκράτη για να μιλήσουν για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Adults in the Room».

Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς έναν διανοούμενο σκηνοθέτη του Παρισιού να προσκαλεί σε δείπνο έναν Γερμανό τεχνοκράτη για να συζητήσουν για έναν αμφιλεγόμενο Έλληνα πολιτικό.

Και όμως, αυτό ακριβώς συνέβη πριν από λίγους μήνες, όταν ο φημισμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς προσκάλεσε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, να μιλήσουν για τη νέα του ταινία με θέμα την «περίοδο Βαρουφάκη», όπως αποκαλύπτουν στο insider.gr πηγές με γνώση του θέματος.

Ο συνδυασμός των δύο διάσημων ανδρών είναι από μόνος του παράδοξος -πόσο μάλλον όταν το θέμα συζήτησης είναι το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2015 και όσα περιγράφει ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του με τίτλο «Αήττητοι Ητημμένοι» ("Adults in the Room", ο πρωτότυπος τίτλος).

Ο ισχυρός άνδρας του Λουξεμβούργου, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση της Ελλάδας με χορήγηση δανείων 200 δισ. ευρώ τα χρόνια της κρίσης, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα πριν αρκετούς μήνες. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Κώστας Γαβράς, ο Γάλλος σκηνοθέτης που γνώριζε πολύ καλά και θαύμαζε απεριόριστα. Ο σκηνοθέτης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, ζητούσε να συναντηθεί με τον Ρέγκλινγκ στην προσπάθειά του να προσεγγίσει πολύπλευρα τα γεγονότα του ταραχώδους πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Ρέγκλινγκ ενθουσιάστηκε με την πρόσκληση και τη συνάντηση που είχε με τον σκηνοθέτη. Εκτός του ότι τον γνώριζε καλά από πριν και θαύμαζε τη δουλειά του, διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται να ακούσει όλες τις πλευρές της ιστορίας και άκουγε με πραγματικό ενδιαφέρον», μας είπε χαρακτηριστικά στενός του συνεργάτης.

Η ταινία που βασίζεται στο αμφιλεγόμενο βιβλίο του Βαρουφάκη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, ιδίως μετά την αποκάλυψη της κρατικής επιχορήγησης 620.000 ευρώ από την Ελλάδα. Ο ίδιος ο Γαβράς έχει εκφράσει δημοσίως την απογοήτευσή του από την επίθεση που έχει δεχθεί από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Τα γυρίσματα, πάντως, ξεκίνησαν τον Απρίλιο στην Αθήνα και η ταινία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από τους επικριτές του Βαρουφάκη όσο και από τους πιστούς θαυμαστές του σκηνοθέτη του «Ζ».

Μετά την αποκάλυψή της συνάντησής του με τον Ρέγκλινγκ, πάντως, αποδεικνύεται ότι ο Γαβράς έχει διεξάγει τη δική του έρευνα στα γεγονότα και δεν φαίνεται να προσεγγίζει μονομερώς τις ιστορικές στιγμές που βίωσε η χώρα το 2015. Η συνέχεια θα δοθεί... στη μεγάλη οθόνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider