Στο Home Project τα παιδιά-μετανάστες νιώθουν πάλι παιδιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Home Project τα παιδιά-μετανάστες νιώθουν πάλι παιδιά
Η Σοφία Κουβελάκη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Home Project μιλά για την πρωτοβουλία της και το ρόλο που έπαιξαν οι σπουδές στις ΗΠΑ

«Το κάθε παιδί θα μπορούσε να είναι και ο ήρωας ενός βιβλίου» λέει η Σοφία Κουβελάκη, διευθύντρια του The Home Project, μιας ΜΚΟ που παρέχει υποστήριξη σε ασυνόδευτους ανηλίκους, και αρχίζει να διηγείται μια χαρακτηριστική ιστορία: Ένα από τα πρώτα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνα του The Home Project ήταν ο Χ., με καταγωγή από την Αφρική.



Στην πατρίδα του είχε περάσει πολλά, από παιδική εργασία, πορνεία - μέχρι τον καλύτερό του φίλο είχε δει να πεθαίνει με τραγικό τρόπο μπροστά στα μάτια του. Παρόλα αυτά, ο Χ. μάζεψε κουράγιο και έφυγε από τη χώρα του. Όπως για όλα τα προσφυγόπουλα, η διαδρομή ως την Ελλάδα ήταν μια τραυματική εμπειρία. Τους πρώτους εφτά μήνες στη χώρα μας, έζησε στο Πεδίον του Άρεως.




Μια μέρα, όμως, η τύχη του άλλαξε. «Κατέληξε ευτυχώς μαζί μας. Ήταν από τους πρώτους φιλοξενούμενους στον πρώτο ξενώνα που δημιουργήσαμε στο Home Project και, αυτή τη στιγμή, αυτό το παιδί πάει σε ιδιωτικό σχολείο με υποτροφία, ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν έγινε 18, εργάστηκε σε ξενοδοχείο στην Κίμωλο. Τώρα ετοιμάζεται να κάνει τα χαρτιά του για το πανεπιστήμιο. Αυτή η διαδρομή, από τους δρόμους της Αθήνας σε ένα σημείο όπου να μπορεί να κάνει όνειρα για το μέλλον και να αισθάνεται ασφαλής, να μπορεί να πιστέψει στον εαυτό του, είναι κάτι που εμάς μας δίνει ενέργεια και δύναμη να συνεχίζουμε».

Σοφία Κουβελάκη



Να νιώθει ασφαλής, να κάνει όνειρα για το μέλλον, να πιστεύει στον εαυτό του. Με τον ίδιο περίπου τρόπο περιγράφει τα χρόνια που η Σοφία Κουβελάκη πέρασε στην Αμερική και στο φημισμένο πανεπιστήμιο Brown σπουδάζοντας Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά. «Ήταν μια πάρα πολύ πλούσια εμπειρία. Οι σπουδές μου στο Brown ήταν μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα, όπου η διαφορετικότητα ήταν το στοιχείο που μας ένωνε δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να επιλέγει κάθε μέρα ποιος θέλει να είναι, ανεξάρτητα από θρησκεία, εθνικότητα, εθνότητα -και την ίδια στιγμή να νιώθει την ασφάλεια ότι ανήκει κάπου όπου μπορεί να συμμετέχει ενεργά, όπου η συμμετοχή του μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπου μπορεί να υποστηρίζεται και να υποστηρίζει. Αυτό ήταν κάτι που με καθόρισε από τα πρώτα βήματα των σπουδών μου, με ακολουθεί μέχρι σήμερα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη δουλειά μου».



Ήταν σαν από τότε, από τα 17 της, να πήρε το δρόμο που την οδήγησε κάποια χρόνια αργότερα στη δημιουργία του The Home Project, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης της Ελλάδας.

«Το Home Project είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει στοχο την παροχή υποστήριξης, προστασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης σε ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες, σε παιδιά δηλαδή που ταξιδεύουν και φτάνουν μόνα τους στην Ελλάδα»

«Δημιουργούμε ξενώνες όπου τα παιδιά λαμβάνουν ένα ολιστικό πλαίσιο παιδικής προστασίας, ενώ το 50% του προσωπικού μας είναι από την προσφυγική κοινότητα».

Οι ξενώνες αναπτύσσονται σε κτίρια που βρίσκει η οργάνωση στην Αθήνα, τα νοικιάζει και τα ανακαινίζει. «Η ιδέα είναι η δημιουργία μιας win win κατάστασης για όλους, ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία και το ρατσισμό». Ήδη, το Home Project λειτουργεί 11 ξενώνες στην Αθήνα που φιλοξενούν συνολικά 220 παιδιά. Δύο από τους 11 ξενώνες απευθύνονται σε ασυνόδευτες μητέρες με τα μωρά τους. «Οπότε το μικρότερο παιδί που φιλοξενούμε αυτή τη στιγμή είναι τριών μηνών».



Από την πρώτη στιγμή, η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από τον ιδιωτικό τομέα που στάθηκε αρωγός. «Γιατί στο Home Project υποστηρίζουμε έναν πολύ ευάλωτο πληθυσμό με πολύ εμφανή αποτελέσματα, εάν δει κανείς πώς φτάνει ένα παιδί σε εμάς και πώς είναι μετά από έξι μήνες υποστήριξης και εξατομικευμένενης προσοχής. Πώς ένα παιδί αρχίζει και νιώθει πάλι παιδί». Μεταξύ άλλων, το Home Project συνεργάζεται με το American Community School. Ήδη 18 παιδιά που υποστηρίζονται από τη ΜΚΟ έχουν πάρει full time υποτροφίες και φοιτούν στο ACS, ενώ άλλα 70 παιδιά παρακολουθούν κάθε Σαββατοκύριακο το πρόγραμμα Youth to Youth στο οποίο κάθε παιδί έχει έναν φίλο υποστηρικτή, μαθητή του σχολείου, και μαζί κάνουν Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά, Γυμναστική και Καλλιτεχνικά.



«Είναι ένα πρόγραμμα που πραγματικά σπάει όλα τα κοινωνικά στερεότυπα και φέρνει παιδιά από εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα μαζί» λέει η Σοφία. Αντίστοιχο πρόγραμμα υλοποιείται και με το Κολλέγιο Αθηνών τα Σαββατοκύριακα. «Το Home Project είναι ένα απτό παράδειγμα του τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν υπάρχουν συνεργασίες και συνέργειες, μεταξύ ανθρώπων, μεταξύ φορέων, μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Γιατί κάθε οργανισμός χρειάζεται ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα γύρω του για να καταφέρει να ζήσει, αλλά και να αντέξει στο χρόνο».



Η Σοφία Κουβελάκη είναι μια από τους 13 ήρωες της δεύτερης φάσης της καμπάνιας #makingithappen, της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, που έχει στόχο να αναδείξει τα οράματα και τις αξίες που μοιράζονται οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μέσα από τις ιστορίες των ίδιων των ανθρώπων. Ιστορίες που μας γεμίζουν αισιοδοξία και μας εμπνέουν. Ιστορίες με ήρωες και ηρωίδες από το χώρο των Τεχνών, των Επιστημών, της Καινοτομίας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Δράσης, της Τεχνολογίας, της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης, των Νεοφυών Επιχειρήσεων που «πάτησαν» και στις δύο χώρες, δημιούργησαν συνέργειες, ανέπτυξαν συνεργασίες και εν τέλει μας έφεραν πιο κοντά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider