Το «άβατο» του Hollywood παραβιάζει η Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «άβατο» του Hollywood παραβιάζει η Ευρώπη

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών τίθεται η βιομηχανία θεάματος – και δη τα επιχειρηματικά μοντέλα που υιοθετούνται σε αυτήν – καθώς η μάχη της Ευρώπης κατά των μονοπωλιακών πρακτικών έχει ήδη αρχίσει.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να μπει στα άδυτα της βιομηχανίας θεάματος, σε μια προσπάθεια να αυστηροποιήσει τους όρους των σημαντικότερων επιχειρηματικών deals που σημειώνονται στο χώρο.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές αρχές επιχειρούν να «βάλουν φρένο» στους όρους εκείνους των συμβολαίων που προβλέπουν την απαγόρευση στους θεατές της συνδρομητικής τηλεόρασης σε μια χώρα να βλέπουν ταινίες και πάσης φύσεως εκπομπές στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές πέρασαν από… Ιερά Εξέταση όλα τα studios του Hollywood, μεταξύ των οποίων και εκείνα της 20th Century Fox και της Viacom Inc.’s Paramount Pictures. Στο μικροσκόπιο τέθηκαν τα έσοδά τους από τις υπηρεσίες της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ επιχειρήθηκε ταυτόχρονα και μια πρώτη σύγκριση με τα έσοδα από τα θέατρα και τα DVDs. Επί της ουσίας, αυτό που επιχειρείται είναι να τεθούν γεωγραφικά όρια στη βιομηχανία θεάματος και δη στις πωλήσεις ταινιών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έθεσαν υπό εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα οικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων «παικτών» του χώρου, όπως οι Walt Disney, Time Warner, Comcast και Sony Picture. Ο λόγος; Για να μάθουν όλα όσα αφορούν τις ειδικές συμφωνίες που συνάπτουν τα studios με εκπροσώπους από διαφορετικά media αναφορικά με τον έλεγχο και την προώθηση συγκεκριμένων ταινιών.

«Οι πιθανές επιπτώσεις από αυτά τα ξεχωριστά deals και τους όρους που τα συνοδεύουν είναι τεράστιες», δηλώνει ο Ed Barton, αναλυτής της βρετανικής Ovum, αρμόδιος για ζητήματα τηλεόρασης και τηλεοπτικών δικαιωμάτων. «Ολόκληρο το μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζονται τα έσοδα των studios στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτές τις… παράπλευρες συμφωνίες», προσθέτει ο ίδιος.

Πιο συγκεκριμένα – και σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες – οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές απαιτούν να μπει τέλος στα έσοδα που προέρχονται από τα στάδια διανομής μιας ταινίας, στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο, αλλά και στο πόσος χρόνος απαιτείται μέχρι αυτή η ταινία να κάνει ρεκόρ… σε όρους εισπράξεων.

Για τους Ευρωπαίους, η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στις ψηφιακές αγορές αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

«Κάθε προσπάθεια να μπει φρένο στο ισχύον καθεστώς πώλησης ταινιών με ξεχωριστούς όρους και προϋποθέσεις ανά χώρα θα ταράξει για τα καλά το επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζουν τα studios παραγωγής ταινιών», σχολιάζει ο Richard Cooper, ανώτατο στέλεχος της IHS.

Ο εξονυχιστικός έλεγχος στις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας θεάματος διεθνώς περιλαμβάνει την κατάθεση αναλυτικών στοιχείων για κάθε deal που σύνηψαν μεταξύ των ετών 2012 και 2015 με τους παρόχους της συνδρομητικής τηλεόρασης ή ανεξάρτητους παραγωγούς ή/και διανομείς ταινιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider