Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή της πΓΔΜ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή της πΓΔΜ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας σχετικά με τις Συνταγματικές Αλλαγές στην Βουλή της πΓΔΜ, που θα συνεχιστεί αύριο. Στην απογευματινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών «βλαπτική, αντισυνταγματική και πολιτικά νεκρή». Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την πλευρά της κάλεσε σε σύνεση και ενότητα μπροστά στην ιστορική απόφαση.

Τόνισαν χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία από αυτήν και πως αν αυτή απορριφθεί, η χώρα θα αντιμετωπίσει την απομόνωση. «Η ευθύνη είναι σπουδαιότερη από προσωπικούς υπολογισμούς και πολιτικά κόμματα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ιβάνα Τούφεγκτζιτς.

«Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να κατανοήσουμε αυτή τη συμφωνία είναι η μοναδική ελπίδα που έχουμε; Πιστεύετε ότι οι πολίτες θα περιμένουν για χρόνια και πιστεύετε ότι οι νέοι θα κάτσουν και θα περιμένουν για μια καλύτερη συμφωνία από αυτήν; Πιστεύω πως καθένας από εμάς πρέπει να αποφασίσει με βάση των συμφέρον των πολιτών».

Απαντώντας στην ανεξάρτητη βουλευτή, ο βουλευτής του VMRO Γκιόρτσεφ, τόνισε ότι η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα κρατήσει τους νέους στη χώρα. «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών διαφωνούν με τη Συμφωνία» σημείωσε ο ίδιος.

«Η χώρα χρειάζεται ενότητα όσο ποτέ» τόνισε ο Τσεβάντ Αντεμί, βουλευτής του κόμματος των αλβανόφωνων DUI.

Η συζήτηση συνεχίζεται την Τρίτη και τις επόμενες ημέρες, στην Ολομέλεια επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider