Απαιτούνται έργα για να έχουμε επάρκεια νερού

Νίκος Καραμανωλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαιτούνται έργα για να έχουμε επάρκεια νερού

Μείζον θέμα για το Δήμο μας αναδεικνύεται η ανεπάρκεια του νερού, αφού πλέον μιλάμε για δραματική μείωση των βροχοπτώσεων, με την φετινή χρονιά να είναι η χειρότερη των τελευταίων 35 χρόνων. Όπως φαίνεται, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και οι προβλέψεις είναι αρκετά δυσοίωνες. Μακάρι βέβαια όλοι να διαψευστούμε.
Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε εγκατάλειψη από Περιφέρεια και Κράτος όσον αφορά τα διάφορα εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως η Λιμνοδεξαμενή Ζου και τα φράγματα στις Λιθίνες και τις Χοχλακιές. Παρόλο που είναι γνωστό ότι ο Δήμος Σητείας, είναι από τους πιο ξηροθερμικούς Δήμους της Ελλάδας. Όμως, υπήρξε, κακή διαχείριση και σε επίπεδο Δήμου, αφού δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούσαν τη διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και τη βελτίωσης της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων.
Μπορεί να μην αρέσει στη Δημοτική Αρχή να παρουσιάζονται στοιχεία από άλλους -ιδιαίτερα όμορους- δήμους, όμως πρέπει να βλέπουμε τη πραγματικότητα όπως είναι και όχι να κλείνουμε τα μάτια. Εννέα δήμοι λοιπόν της Κρήτης που έδειξαν ετοιμότητα στις προσκλήσεις, χρηματοδοτήθηκαν με 15 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ (88,6 εκατ. ήταν συνολικά το πρόγραμμα) για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα λειψυδρίας.
Μεταξύ αυτών και δήμοι του Λασιθίου, όπως:

α) Ο δήμος Αγίου Νικολάου χρηματοδοτήθηκε για έργο προϋπολογισμού 2.108.000,00 ευρώ για εγκατάσταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου τηλεμετρίας σε ολόκληρο το δήμο.

β) Ο Δήμος Ιεράπετρας χρηματοδοτήθηκε για έργο προϋπολογισμού 868.000, για προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος παρακολούθησης τηλε-ελέγχου, τηλε-χειρισμού και ανίχνευσης διαρροών του υπάρχοντος εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου υδροδότησης.

Έτσι, θα υπάρχει εποπτεία όλης της περιφέρειας των δήμων, θα εντοπίζονται οι ζημιές και οι διαρροές και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού, όπως είναι άλλωστε και ο στόχος της χρηματοδοτούμενης δράσης.

Στο Δήμο Σητείας, η Δημοτική Αρχή, δεν διεκδίκησε επιχορηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας λυμάτων της Σητείας, ώστε να μιλάμε σήμερα για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Αποτέλεσμα, να χάνονται εκατοντάδες κυβικά ημερησίως στη θάλασσα. Επίσης, η Δημοτική Αρχή, δεν μπόρεσε να βάλει τάξη στην υπηρεσία άρδευσης (κατά τη γνώμη μου δεν ήθελε να βάλει τάξη, αφού λειτουργούσε και λειτουργεί ως δεξαμενή ψήφων…), ενώ πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν καταγραφεί στο παρελθόν τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν την υπηρεσία αυτή. Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή, περιορίζεται στο να καταγγέλλει παραβατικότητα εκ μέρους των πολιτών (βλέπε Χαμέζι) και αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις.
Εκτός από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα, θα πρέπει να μας απασχολήσει η διερεύνηση κι άλλων μεθόδων για τη λύση του προβλήματος. Παράδειγμα, ο σχεδιασμός μονάδων αφαλάτωσης ή ακόμα και οι εναλλακτικοί τρόποι άρδευσης όπως η στάγδην. Βέβαια, θέματα τόσο σοβαρά είναι προφανές ότι απαιτούν συγκροτημένη και συλλογική αντιμετώπιση με την αμέριστη αρωγή όλων των υπηρεσιών και εξειδικευμένου προσωπικού.

Στο Δήμο Σητείας, καταγράφεται τεράστιο έλλειμμα ανάπτυξης (οδικά δίκτυα, τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.α.), όμως στη παρούσα φάση, πρέπει να προτάξουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας εάν δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας, δηλαδή τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Η ανακήρυξη της Σητείας ως «πόλη του ελαιολάδου» θα πρέπει να λειτουργήσει και προς τη κατεύθυνση της αναζήτησης και υλοποίησης υποδομών για στήριξη του αγροτικού κόσμου. Δεν θα πρέπει να καταγραφεί άλλη ολιγωρία. Οι περιοριστικοί όροι στη χρήση του νερού δεν πρέπει να είναι συνεχώς η μόνη λύση του προβλήματος..!
Κρίνω ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνει έκτακτο μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο, με την παρουσία των βουλευτών του Νομού, Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ειδικών επιστημόνων (γεωλόγων, γεωπόνων, περιβαλλοντολόγων), τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, του Δ|ντή της ΔΕΥΑΣ, τον προϊσταμένου της υπηρεσίας άρδευσης, των προέδρων των κοινοτήτων, των υδρονομέων αλλά και των φορέων του Δήμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider